SANTA LUCIA – PERLA ANTILELOR MICI
12 February 2017
Expoziția de costume «ZESTREA BY LILIANA ŢUROIU», la Carnavalul de la Veneția 2017
12 February 2017

DOCUMENTAR: Cea de-a 59-a ediție a Premiilor Grammy

La 12 februarie 2017, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Grammy, ajunse la ediția cu numărul 59.

 

Evenimentul are loc la arena Staples Center din Los Angeles, gazdă fiind, în premieră, actorul englez James Corden. Nominalizările au fost anunțate la 6 decembrie 2016, cuprinzând cele mai remarcabile albume, hituri și prestații live publicate sau desfășurate în intervalul 1 octombrie 2015 — 30 septembrie 2016.

Printre artiștii care vor urca pe scenă se numără Alicia Keys, Beyonce, Bruno Mars, Metallica și Lady Gaga. Un moment special, dedicat amintirii muzicienilor dispăruți dintre noi în anul trecut va fi susținut de interpretul și compozitorul american John Legend și cântăreața britanică Cynthia Erivo.

La categoria Înregistrarea anului, nominalizările sunt: ”Hello”, semnat de Adele, ”Formation” al lui Beyonce, ”7 Years” al formației daneze de pop-soul Lukas Graham, ”Work”, piesa interpretată de Rihanna împreună cu Drake și ”Stressed Out”, hitul duoului Twenty One Pilots, potrivit https://www.grammy.com.

Nominalizările pentru Albumul anului sunt: ”25”, semnat de Adele, ”Lemonade” — Beyonce, ”Purpose” — Justin Bieber, ”Views” — Drake și ”A Sailor’s Guide to Earth” — Sturgill Simpson.

Cel mai bun cântec al anului va fi ales dintre: ”Formation”, ”Hello”, ”I Took a Pill in Ibiza”, ”Love Yourself” și ”7 Years”.

În cadrul celei de-a patra categorii generale, cea de Cel mai bun artist debutant, cele cinci nominalizări sunt: Kelsea Ballerini, The Chainsmokers, Chance the Rapper, Maren Morris și Anderson Paak.

Cele mai multe nominalizări la ediția 2017 a Premiilor Grammy îi aparțin artistei Beyonce, care are posibilitatea de a cuceri nouă Premii Grammy. Este urmată de Drake, Rihanna și Kanye West, fiecare cu opt nominalizări.

Premiile Grammy sunt distincții acordate anual de Academia Națională a Artelor și Științelor de Înregistrări din SUA pentru a evidenția realizările, în principal, din industria muzicală de limbă engleză din anul precedent. Premiile Grammy sunt considerate echivalentele Premiilor Emmy acordate programelor de televiziune, Premiilor Tony, relevante în domeniul teatral, și al Oscarurilor pentru filme.

Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy a avut loc la 4 mai 1959, fiind găzduită de Hotelurile Beverly Hilton din Los Angeles și New York, în aceeași zi. Prezentatorul spectacolului a fost umoristul Morton Lyon Sahl, considerat unul dintre primii actori de stand-up comedy. Printre câștigători s-au aflat artiști precum Count Basie, Domenico Modungo, Henry Mancini, Ella Fitzgerald și Ross Bagdasarian, fiecare obținând câte două distincții. Albumul anului 1958 a fost ”The Music from Peter Gunn”, semnat de Henry Mancini, compozitor care a rămas în istorie un nume de referință în domeniul coloanelor sonore pentru filme.

În 2016, ceremonia, ajunsă la ediția cu numărul 58, a avut loc la 15 februarie, tot la Staples Center din Los Angeles. “1989”, al cântăreței pop-country Taylor Swift, a fost desemnat “albumul anului”. Artistul Ed Sheeran a obținut un Grammy la categoria Piesa anului, pentru hitul său “Thinking Out Loud”, iar cântăreața americană Meghan Trainor a primit premiul “revelația anului”.

Artistul cu cele mai multe Premii Grammy din istorie obținute a fost dirijorul Sir Georg Solti. Reprezentanta sexului frumos cu cele mai multe Premii Grammy obținute este compozitoarea și interpreta Alison Krauss, cu 27 astfel de distincții la activ. La rândul său, trupa U2 este cea mai premiată formație, cu 22 de trofee Grammy.

Cele mai premiate albume din istoria Premiilor Grammy sunt ”Supernatural”, semnat de Santana, și ”How to Dismantle an Atomic Bomb”, al celor de la U2. Fiecare a obținut 9 distincții. Un alt album care s-a remarcat a fost ”Thriller”, al lui Michael Jackson, cu 8 Premii Grammy.

La capitolul nominalizări, lider incontestabil este Quincy Jones, dirijor, compozitor, instrumentist. Acesta a fost propus de 79 de ori la câștigarea Premiilor Grammy, obținând trofeul de 27 de ori. Este cel mai premiat producător din istoria Grammy. Pe locul al doilea se situează Kanye West, cu 21 de distincții pentru activitatea sa de producător muzical.

Cea mai tânără câștigătoare la categoria Albumul anului este Taylor Swift, care avea 20 de ani și 49 de zile când a câștigat acest titlu cu albumul ”Fearless”, în 2010.

Cea mai vârstnică persoană premiată cu un Grammy a fost Pinetop Perkins, pianist de blues, care în 2011 a obținut titlul Cel mai bun album de blues tradițional pentru ”Joined At The Hip”. Avea 97 de ani și 221 de zile.

Prima ceremonie de decernare a Premiilor Grammy televizată în direct a fost cea din 1971. Numărul audiențelor s-a păstrat oarecum constant de-a lungul anilor, fiecare ediție strângând în fața televizoarelor între 25 și 30 de milioane de amatori de muzică. Excepție a făcut ediția din 1984, care a fost urmărită de 52 de milioane de telespectatori.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *