„Memoriile Adrianei Georgescu sunt un imn adus puterii umane de a rezista, puterii binelui de a rezista împotriva răului” – Interviu cu scriitoarea Ana Blandiana | PODCAST
16 Martie 2024, 05:54
Pentru Ana Blandiana, anul 1990 a fost unul dintre cei mai dificili, „un an dement în care țara s-a împărțit în două, cu o ură de neînchipuit a unei părți față de cealaltă. Cărțile mele erau sfâșiate și aruncate, eram insultată, ca să nu mai spun ce se scria despre mine în România Mare”. Și, în acel moment de mare cumpănă, cea care a îndemnat-o să-și continue lupta a fost Adriana Georgescu, deși nu s-au cunoscut personal și nu și-au vorbit niciodată.
„După înființarea Alianței Civice și după Piața Universității, Micaela Ghițescu, prietena Adrianei Georgescu și traducătoarea cărții, mi-a adus din partea ei niște cercei de argint. Gestul acesta al ei m-a făcut să-mi dau seama că nu pot să renunț”.
Adriana Georgescu, avocată și jurnalistă, rămâne o figură marcantă a rezistenței anti-comuniste din România și una dintre primele victime ale dictaturii instaurate în țară, odată cu ocupația sovietică. Volumul său de memorii „La început a fost sfârșitul. Dictatura roșie la București” este prima mărturie a unui deținut politic dintr-o țară aflată dincolo de Cortina de Fier. A fost publicată în 1951, în Franța, în traducerea, sub pseudonim, a Monicăi Lovinescu. Versiunea românească a fost publicată pentru prima oară 41 de ani mai târziu, la editura Humanitas.
„Este o carte făcută de un tânăr, despre tineri, pentru tineri. Pentru mine, cel mai important ar fi ca aceste memorii să fie citite de tineri de vârsta ei. Asta i-ar putea scoate din acea lâncezeală pe care eu am numit-o, libertatea leneșă, faptul că, noțiunea de libertate este extrem de importantă atunci când nu există, atunci când este visată, și, devine o banalitate atunci când este dată, pur și simplu. Adică, tinerii care au astăzi 20 de ani s-au născut liberi. Nici nu-și pun problema cât de greu a fost cucerită această libertate.”
Adriana Georgescu este unul dintre cele „7 chipuri ale feminității exemplare”, prezentate în cadrul proiectului MARTOR la Radio România Cultural.
Interviul cu scriitoarea Ana Blandiana a fost realizat de Diana Joicaliuc.