Ovidiu Vlaicu: „Cercetarea îți dă o formă de libertate”
21 Aprilie 2024, 05:15
Ovidiu Vlaicu este cercetător științific în genetica virusurilor, doctor in biochimie la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.dr Matei Balș din București.
Este absolvent al Facultății de biologie din București dar si al celei de Filosofie, joacă teatru și pictează. Mai mult decât toate astea. însă, îi placă să facă cercetare - întreaga poveste la Născut în România duminică, 21 aprilie a.c., de la ora 16.00, realizatoare Corina Negrea.
Ovidiu Vlaicu s-a născut în anul 1987 în Oltenița; a absolvit liceul în 2006, când s-a înscris la Facultatea de Biologie, secția de Biochimie.
Paralel cu facultatea, am absolvit și modulul psiho-pedagogic, fapt pentru care în 2009 am devenit profesor de biologie la o școală gimnaziala (2009-2013).
În 2011 am absolvit masterul de Biochimie și Biologie Moleculara, în cadrul aceleași facultăți, unde am întâlnit adevărații mentori care mi-au deschis calea în ceea ce privește dragostea și curiozitatea față de biologia moleculară. Printre aceștia se numără d-na prof. Dana Iordachescu, d-na prof. Marieta Costache (care din păcate, acum două săptămâni Dumnezeu a luat-o la El), d-na prof. Anișoara Cimpean (care mi-a fost și coordonatoarea tezelor de licență și master), d-na prof. Anca Dinischiotu, d-na prof. Tatiana Vassu-Dimov și nu îl ultimul rand, d-na prof. Elena Ionica, cea care a văzut în mine potențialul unui cercetător și mi-a oferit primul post ca asistent de cercetare (din 2011, pana în 2012) în care studiam mecanismele moleculare ale proliferării celulare canceroase din cancerul de colon, rect, sân, prostată.
În anul 2012 m-am înscris la studiile doctorale din cadrul Institutului de Biochimie al Academiei Romane, unde am avut onoarea să lucrez în laboratorul de Glicoproteine Virale, condus de d-na dr. Norica Nichita.
În aceasta perioada am întâlnit oameni minunați (Costin Ioan Popescu, Cătălin Lazăr, Mihaela Uță) care m-au ajutat enorm sa înțeleg și să deslușesc tainele geneticii virusurilor.
În 2018 am absolvit doctorul cu o teza care aborda dinamica și interacțiunile moleculare ale virusului hepatitei C în vederea identificării moleculelor cu potențial antiviral.
Din anul 2016 mi-am extins aria de expertiza și m-am angajat, ca cercetător științific, în cadrul Institutului de Boli Infecțioase prof. dr. Matei Bals (INBIMB), în laboratorul de Genetică Moleculară, condus de către d-l dr. Dan Otelea.
Dacă pana în acel moment focalizarea îmi era direcționată doar către genetica virusurilor hepatitei C și B, alături de colegii minunati din laboratorul de genetică moleculară (d-na dr. Simona Paraschiv, d-na dr. Leontina Banica, d-l dr. Dragoș Florea, d-l dr. Emil Neaga și nu îl ultimul rand, liderul grupului, d-l dr. Dan Otelea) am putut sa evoluez în cercetarea moleculară a HIV, virusurilor gripale, HTLV (merită precizat că acest virus este complet nestudiat dpdv molecular în Ro), SARS_CoV2, monkeypox virus.
În perioada pandemiei de SARS_CoV2, laboratorul de genetică moleculara a fost gazda nenumăratelor trainig-uri a personalului din toată țara în dezvoltarea părții practice a extracției, identificării și analizei SARS-CoV2 prin tehnica de real-time PCR și secvențierea genomului viral, mai spune Ovidiu Vlaicu.
Este autor a 14 articole științifice publicate în reviste de specialitate (PubMed, Vlaicu O.) si are numeroase prezentări la conferințe internaționale.