De Ziua Internațională a Dansului, o nouă premieră la TAM
26 Aprilie 2024, 10:53
Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe anunță premiera spectacolului de mișcare MEMETICS, realizat în coproducție cu Centrului Național al Dansului București (CNDB), având conceptul și coregrafia semnate de Sergiu Diță, câștigătorul Marelui Premiu al celei de-a VIII-a ediții a Festivalului-Concurs DbutanT.
Întrucât este o coproducție, spectacolul va avea o reprezentație la Sfântu Gheorghe, în data de 29 aprilie, când este marcată Ziua Internațională a Dansului, și alte două la București, în zilele de 11 și 12 mai. Artiștii pe care publicul îi va putea urmări pe scenă sunt: Eva Danciu, Oana Jipa, Fatma Mohamed, Sofia Sitaru-Onofrei și Anca Stoica, aceasta din urmă asigurând totodată și asistența pentru coregrafia producției.
Echipa care completează actul artistic este formată din Daniel Stănciucu, Adrian Piciorea, David Cristian, Robert Găgeată pentru muzică, Larisa Petcuț pentru designul costumelor și RAW Creatives pentru sound design. Dramaturgia este realizată de Ioana Toloargă.
Sergiu Diță, cel ce a conceput spectacolul, este performer și coregraf emergent și activează în zona independentă. Practica lui artistică se axează pe folosirea culturii pop ca element de critică socială; tematic, este interesat de investigarea stereotipurilor de gen. În spectacolele proprii, folosește tehnica „manifest-colaj-recitativ”, ce presupune expunerea critică a subiectului, colaj de citate, clișee socio-culturale și text. Cercetările lui implică procedee de reciclare, eșantionare și remixare. Împreună cu Anca Stoica activează ca duo artistic sub numele Platforma 13, inițiativă independentă dedicată experimentului transdisciplinar.
MEMETICS* este o arhivă a culturii digitale, un spațiu performativ de hyperlinkuri transferate în corp, asupra cărora autorul intervine prin acțiuni de remixare și re-contextualizare. Generarea și răspândirea informației online, analogă fenomenului răspândirii virusurilor, schimbă percepția asupra realității și este transferată în modul de producție culturală. Pornind de la meme**, spectacolul urmărește hibridizarea corpurilor, plasate între planul real și cel virtual, al avatarului. Ca tehnică, MEMETICS propune juxtapuneri de elemente transgresive, critice și post-ironice care estompează granița dintre public și privat. Spectacolul propune o viziune fragmentată a realității, de tip scrolling, cu elemente pop, trenduri, argou al internetului și imagini virale promovate în era Web 2.0. *Memetics = știința teoretică și empirică care studiază reproducerea, răspândirea și evoluția memelor. **Memă, meme = mici unități culturale de transmitere, analoge genelor, care se răspândesc de la o persoană la alta prin copiere sau imitație (de la melodii, sloganuri, modă vestimentară, credințele abstracte, precum cea în Dumnezeu, până la 9GAG).
Biletele sunt disponibile în toate rețelele partenere ale celor două instituții coproducătoare.