George Kudla: “Anița Cudla nu a avut frică de nimic!“
18 Martie 2024, 13:30
“Prin câte poate trece o ființă ominiască fără să-și dea siama…” – așa își începea, în urmă cu jumătate de veac, Anița Cudla memoriile sale. „20 de ani în Siberia” este una dintre cele mai tulburătoare mărturii din Gulagul sovietic, o carte-cult a memorialisticii noastre apărute după 1990. „ După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară„ - scria Monica Lovinescu.
Anița Nandriș pe numele de fată, Cudla după căsătoria cu Chirică, a fost o țărancă din satul Mahala, din Bucovina de Nord, care, fără a fi vinovată de ceva, a fost ridicată de KGB în miez de noapte, împreună cu cei trei copii ai ei, separată de soț și deportată în Siberia, dincolo de Cercul Polar. În aceeași noapte din iunie 1941 au fost luați din casele lor și deportați alți 600 de consăteni. După fix 20 de ani, Anița și cei trei copiii reușeau să se întoarcă în casa lor din satul Mahala. În anii 70, Anița Cudla, la îndemnul fratelui mai mare, Ion Nandriș, începe să-și scrie memoriile. Manuscrisul ajunge la nepotul său de frate, medicul Gheorghe Nandriș care, după Revoluție, îl dă spre publicare editurii Humanitas. „20 de ani în Siberia. Amintiri din viață” apare, pentru prima oară, în 1991, sub semnătura Aniței Nandriș Cudla. Recent, volumul a fost publicat într-o a patra ediție, la Humanitas, dar pentru prima oară sub semnătura Anița Cudla.
“Anița Cudla nu a avut frică de nimic. A fost o femeie foarte puternică, a fost o femeie credincioasă, care știa să vorbească, a fost foarte stimată în sat și, până-n ziua de azi, este un exemplu pentru mine” – povestește George Kudla, nepotul Aniței, care a trăi până la 18 ani în aceeași casă cu bunica sa și a fost martor la scrierea acestei cărți-document.
Anița Cudla este unul dintre cele „7 chipuri ale feminității exemplare”, prezentate în cadrul proiectului MARTOR la Radio România Cultural. Interviul cu George Kudla a fost realizat de Anca Mateescu, și va fi difuzat astăzi, după ora 17:00, în cadrul emisiunii GPS Cultural.