„O feminitate maternă și sacrificială, aceasta a fost Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu” – Interviu cu istoricul literar Astrid Cambose | PODCAST
08 Martie 2024, 15:13
„Odată cu publicarea scrisorilor către fiica sa, Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu îşi ocupă locul meritat în cultura română. Ca om, ca persoană de mare caracter şi ca mamă devotată până la sacrificiul de sine. Dar și ca autoare”, spune Astrid Cambose, istoric literar, cea care a îngrijit cele două volume epistolare ale Ecaterinei Bălăcioiu-Lovinescu, apărute la editura Humanitas.
Din 1947, când fiica ei, Monica Lovinescu a plecat la Paris, cu o bursă doctorală, cele două nu s-au revăzut niciodată, însă au ținut legătura prin scrisori. Până în 1958, când Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu a fost arestată și condamnată la 18 ani de temniță grea, pentru că a refuzat să o atragă pe fiica sa de partea regimului comunist. A murit în închisoarea de la Văcărești, în iunie 1960.
Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu este unul dintre cele „7 chipuri ale feminității exemplare”, prezentate în cadrul proiectului MARTOR la Radio România Cultural.