Christian Bromberger: "Fotbalul, cel mai important fleac din lume"
27 Aprilie 2024, 06:27
Antropologul francez Christian Bromberger, profesor emerit al Universității Aix-Marseille, a susținut luni, 22 aprilie, la București, la Cinema Muzeul Țăranului, invitat de Facultatea de Ştiinţe Politice (SNSPA), conferința “Fotbalul, cel mai important fleac din lume”. Christian Bromberger este unul dintre pionierii antropologiei fotbalului, etnografia sa de referință desfășurându-se între anii ’80-’90, printre suporterii celor de la Olympique Marseille, Juventus Torino și SSC Napoli. De atunci, cercetătorul a dedicat o bună parte a carierei academice dimensiunilor sociale ale fotbalului.
„Sentimentul pe care îl trăim în timpul unui meci de fotbal seamănă puțin cu sentimentul pe care Aristotel ne-a spus că îl trăim în tragedie. Putem trece de la fericire la nefericire și de la nefericire la fericire într-un timp foarte limitat, pe când în viață, în general, timpul de trecere de la un sentiment la altul este mult mai dilatat”, a declarat Chirstian Bromberger în interviul acordat Dariei Ghiu, pentru Orașul Vorbește.
Cum au devenit coregrafiile din peluze cele mai impresionante expresii artistice colective? De ce, aproape întotdeauna, suporterii vor spune ”am pierdut / am câștigat” un meci, deși au consumat pasiv ceea ce se întâmplă în teren? Cât de multe politică este într-un meci de fotbal? Ce mai înseamnă reprezentare națională pe teren?
,,Fotbalul este un ritual fără exegeză, adică un ritual fără să existe cu adevărat o plecare sau un sfârșit al acestui ritual, adică ceva care să ne spună unde vom merge odată ce murim.”
,,Pentru a fi suporter, trebuie să aderi, să fii partizan. Dacă nu ești partizan, nu poți fi suporter. Trebuie să fii aliat.”