Născut în România : Invitată: Gabriela Teodora Soporan, profesoară de limba română în Alcalá de Henares, orașul lui Cervantes
Duminică, 28 aprilie, ora 16
28 Aprilie 2024, 06:05
S-a născut în comuna Frata din județul Cluj, într-o familie numeroasă Are patru surori și un frate, alături de mulți verișori și verișoare, răspândiți în toată Europa și este nepoata rapsodului Vasile Soporan, distins cu titlul de ”Tezaur uman viu”. În 2004 s-a stabilit în comunitatea autonomă Madrid, la Alcalá de Henares.
”Eram educatoare în Târgu Mureș și aveam deja trei surori în Spania, care m-au ajutat să ajung acolo. Nu știam cum mă voi adapta, cum mă voi desurca și, la început a fost foarte greu. Am pornit de la zero, am făcut menaj (o meserie demnă, ca oricare alta!), am învățat limba spaniolă și am hotărât să rămân, gândind că viața îmi oferă niște oportunități pe care e bine să le explorez. Și nu-mi pare rău....
La fel ca Toledo, numit orașul celor trei culturi, și Alcalá de Henares, unde se presupune că s-a născut Cervantes, a găzduit de-a lungul timpului cele trei culturi: creștină, iudaică și musulmană, care și-au pus amprenta asupra arhitecturii, tradițiilor, gastronomiei. Este un vechi centru universitar (are a doua cea mai veche universitate din Spania, după cea din Salamanca) și, pe vremuri, locuitorii din Madrid veneau la oraș în Alcalá de Henares).”
În 2008 s-a înscris la un concurs, organizat de Institutul Limbii Române, pentru ocuparea unui post de profesor de limbă, cultură și civilizație românească în Alcalá de Henares. A câștigat concursul și, astfel, a revenit în sistemul de învățământ, de această dată în Spania. De atunci, predă copiilor din orașul lui Cervantes (în general, copii proveniți din familii de români). Anul acesta, are 70 de elevi și nu este singura profesoară de română din Alcalá de Henares, orașul având o comunitate mare de români.
”Încerc să învăț ceva nou în fiecare zi, astfel încât ceea ce predau să fie ușor de înțeles pentru elevii mei și, mai mult decât atât, să-i îndemn să facă ce vor în viață și să nu-și uite rădăcinile românești. Am avut parte de momente emoționante, când foste eleve, care între timp s-au căsătorit și au devenit mame, și-au adus copiii la cursurile mele.”
Au existat multe prejudecăți ale spaniolilor față de români, dar în ultimii ani opinia generală s-a schimbat.
”Își formaseră prejudecățile pe o jumătate de adevăr. Din cauza știrilor negative, românii erau suspecții principali, dacă se întâmpla ceva rău. Însă, pe parcursul celor 20 de ani de când locuiesc în Spania, am observat că lucrurile s-au schimbat în bine. S-au legat multe prietenii între români și spanioli, s-au întemeiat familii și spaniolii și-au dat seama că românii sunt, în majoritate, harnici, buni, inteligenți și creativi. Îmi doresc ca, în viitor, românii onești care trăiesc în alte țări sa nu mai fie judecați după faptele celor mai puțin onești”.
Realizator: Dana Pitrop