Jean-Claude Juncker ar putea demisiona din funcţia de preşedinte al CE
22 February 2017
TIMPUL PREZENT – Invitată Monica Onojescu
22 February 2017

Dirijorul Horia Andreescu – noul Director general adjunct al Filarmonicii “George Enescu”

Începând de astăzi, 22 februarie 2017, dirijorul Horia Andreescu este noul Director general adjunct al Filarmonicii „George Enescu” din București.
Fără discuţie personalitatea artistică consacrată, notorietate indiscutabilă îl recomandă pe maestrul Horia Andreescu să administreze politicile muzicale ale Filarmonici bucureştene. De adăugat şi experienţa managerială de la Radioul public şi Filarmonică. Mă bucur că a acceptat să continuăm o colaborare începută în urmă cu mulţi ani, a declarat Andrei Dimitriu, Directorul general al primei și celei mai vechi instituții muzicale din țară.

Fondator al orchestrei de cameră Virtuozii din București, profesor asociat al Universității Naționale de Muzică Bucuresti, Horia Andreescu a fost, mulți ani, director al Formațiilor muzicale Radio. Studiile sale la Universitatea de Muzică din București, la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski și Karl Osterreicher), precum și cursurile cu Sergiu Celibidache, sunt o bază solidă a devenirii sale artistice.
În perioada colaborării  lui Horia Andreescu cu orchestre din România și din străinatate – mai cu seamă din Germania, unde numară 13 ani de “dirijor oaspete permanent” la Orchestra Simfonică Radio Berlin, 10 ani cu aceeași funcție la Filarmonica din Dresda si 21 de ani la Capela de Stat din  Schwerin -, au fost realizate peste 60 de înregistrări discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa. Iată câteva din cele mai recente: un CD realizat cu Orchestra Simfonică Radio Berlin, editat la C.P.O. in 2007; altul inregistrat la Radiodifuziunea Vestgermană Koln (creații ale compozitorului Pascal Bentoiu), editat în 2004 la Hastedt; un CD realizat în 2008 la “Electrecord” cu lucrări de Dvorak și Musorgski-Funtek, înregistrate cu  Orchestra Filarmonicii Olandeze si, in 2009, Oratoriul Bizantin de Pasti de Paul Constantinescu, la pupitrul Orchestrei Nationale Radio, apărut sub egida Casa Radio.
horia andreescu 11Integrala Enescu (8 CD-uri), editată de “Electrecord” și “Olymia-Londra” și bine difuzată, contribuie consistent la cunoasterea acestui mare compositor roman în întreaga lume,de la Tokyo până la New York. Colaborarea dirijorului Horia Andreescu cu multe alte orchestre, printer care  Orchestra Simfonică din Londra, Wiener Symphoniker, Orchestra Regală a Filarmonicii din Londra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, orchestrele radio din Madrid, Leipzig, precum și turneele individuale cu Orchestra Naționala Radio și Filarmonica “George Enescu” la festivaluri ca  Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen si, fireste, Festivalul International “George Enescu” de la Bucuresti, completează succinta prezentare a acestui dirijor de renume, care va conduce în viitor destinul artistic al “Filarmonicii George Enescu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *