ASCULTĂ AICI UN DOCUMENTAR ORIGINAL RRC: DESTRĂMAREA UNIUNII SOVIETICE
21 December 2016
„Muzică pentru viață” merge mai departe datorită oamenilor cu suflet mare. Lor le pasă! Ţie?
21 December 2016

Destinațiile lui Moș Crăciun – Seul

Există mai mulți creștini din Coreea de Sud (Republica Coreea), decât în alte țări asiatice precum China și Japonia, atfel Crăciunul este sărbătorit pe scară mai largă. (Creștinii alcătuiesc aproximativ 25-30% din populație.) Cu toate acestea, 70% din persoanele din Coreea de Sud sunt budiste  sau nu au o religie.

Spre deosebire de Japonia, Crăciunul este o sărbătoare legală oficială în Coreea – aşa că oamenii au ziua liberă, dar se întorc la muncă pe data de 26 (Boxing Day). O pauză mai lungă au  oficial de Anul Nou.

Bisericile sunt decorate cu lumini și mulți au o cruce luminoasă neon roșu pe partea de sus (tot anul!). Cele mai multe biserici ţin slujbe religiosae  în ziua de Crăciun. Mersul  la Biserica pentru Crăciun devine tot mai popular, chiar și printre necreștini.

Există, de asemenea şi  luminiţe  de Crăciun în capitală. Luminile sunt peste tot în centrul orașului, inclusiv pe podurile de peste râul Han.

Unii oameni (în special creştinii care trăiesc în Coreea de Sud) vor  avea decoraţiuni, iar în casă se găseşte inclusiv un pom de Crăciun.

Ajunul Crăciunului este rareori  o noapte sfântă şi linistită – străzile sunt aglomerate de cuplurile care se bucură de ieşirile în aer liber, restaurantele sunt pline până la refuz, hotelurile au oferte speciale pentru “Cuplurile de Crăciun”, cofetăriile primesc comenzi pentru torturi tematice de Crăciun, parcurile din Seul sunt împodobite cu decoraţiuni şi lumini colorate, centrele comerciale abundă în această perioadă a lunii de cadouri specifice acestei sărbători, iar concertele sunt nelipsite.

Desigur, nu numai cuplurile iubesc Crăciunul: copiii care provin din familii non-creştine, tind să se gândească la această zi ca la o a doua „Zi a Copilului” (În Coreea de Sud „Ziua Copilului” se sărbătoreşte pe data de 5 mai) chiar dacă are loc în timpul iernii fiind însoţită de acest personaj misterios numit Moş Crăciun. Copiii, în general, nu caută semnificaţia sau motivul ascuns pe care îl poate avea un cadou, de aceea pentru ei primirea unui cadou nu poate reprezenta decât un motiv de fericire.

Cadouri sunt oferite în această perioadă, dar să oferi bani este cel mai popular cadou aici.!

Moș Crăciun poate fi, de asemenea, văzut în Coreea putând fi îmbrăcat în roșu sau albastru! Copiii mici aşteaptă cu nerăbdare sosirea Santa Haraboji, sau Moş Crăciun – Bunicul, în Ajunul Crăciunului.

Creştinismul a fost introdus în Coreea în secolul 19 de către misionarii din vest, dar a suferit ani şi ani de persecuţie câştigându-şi recunoaşterea prin introducerea “practicilor occidentale medicale şi de educaţie” de către misionari abia la sfârşitul sec. 19.

Printre cele mai vechi biserici şi catedrale din Coreea de Sud se numără: Chungdong, prima biserică metodistă şi Sfânta Catedrală Myeongdong din Seul, iar petrecerea Crăciunului în asemenea locuri este destul de semnificativă.

Pentru comunităţile creştine din Seul, Crăciunul nu este doar un motiv de sărbătoare, ci şi unul de cult. Pentru alţii, în schimb, este unul festiv, luminos, un motiv de bucurie mai ales atunci când spiritul sărbătorii îndeamnă la ieşiri pentru cei mai petrecăreţi.

O cină oficială este o modalitate populară de a sărbători Crăciunul cu membrii familiei, cu toate că meniul include, de obicei feluri de mâncare populare coreene, cum ar fi fidea dulce de cartofi, supă cu turte din orez, carne de vită la grătar (Bulgogi), și varză murată picantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *