Festivalul Internațional de Film Buzău – BUZZ – a ajuns la cea de-a patra ediție
3 July 2019
PORTRET: Gina Lollobrigida, fermecătoarea divă a cinematografiei italiene
4 July 2019

Ascultă Vocile de Azi – invitată actriţa Anda Caropol.

„NINA MIHAIL: Nimic nu mai e cum a fost. Oricum, arta actoriei clar nu mai e. Marii actori, marile roluri… S-au dus. Au apărut tot felul de tineri care n-au răbdare, vor să ajungă imediat vedete. Eu am muncit. Rol cu rol, așa m-am desăvârșit. Iar publicul… Publicul s-a schimbat. Respectul pentru actori, admirația… Piesa de teatru a ajuns un produs de consum. O ronțăie ca pe o sămânță și apoi o scuipă. Alte vremuri… Apoi, mai e și televiziunea… internetul… Consum la distanță, aseptic „

Este un fragment din textul ‘’Repetiția vieții mele’’, de Claudiu Sfirschi-Lăudat,  dedicat actriței Anda Caropol la sărbătorirea a 80 de ani de viață și a 50 de ani pe scena teatrului Nottara.

Spectacolul cu același nume, care a fost montat pe scena teatrului de pe Magheru de Alexandru Jitea, cu Anda Caropol în rolul principal, este o declarație de iubire adusă teatrului, artiștilor și tuturor oamenilor care fac posibilă magia ce se naște la ridicarea cortinei.

„Nu cred că anul 2019 îmi putea face un dar mai minunat decât acest spectacol. Un dar pentru care mulțumesc direcției, autorului, regizorului și, nu în ultimul rând, colegilor care mă înconjoară și care își aduc prinosul la reușita lui. Ca un făcut, 2019 este și anul în care voi împlini 80 de ani. Mă rog la Dumnezeu să fiu sănătoasă ca să pot să joc cât mai mult acest spectacol pe care îl numesc cântecul meu de lebădă.” (Anda Caropol)

La Ascultă Vocile de Azi, pe 4 iulie, de la ora 17.00, Anda Caropol a fost invitată de Anamaria Spătaru la o repetiție a vieții sale, de data aceasta în variantă radiofonică.

ANDA CAROPOL a absolvit, în anul 1960, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, specializarea: Arta actorului, la clasa profesorului A. Pop Marţian, asistent Cornel Todea. A fost colegă de an cu                 Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Rodica Popescu Bitănescu,                         Brândușa-Zaița Silvestru, Sorin Gheorghiu, Oana Diamandi, Agatha Nicolau etc. Din 1964, s-a alăturat trupei Teatrului Nottara, condus, pe atunci, de Horia Lovinescu. A jucat alături de actori care au marcat o generație de aur a teatrului românesc:            George Constantin, Liliana Tomescu, Ștefan Iordache, Ștefan Radof, Lucia Mureşan, Gilda Marinescu, Ileana Stana Ionescu, Alexandru Repan, Ion Dichiseanu, Emil Hossu, Ruxandra Sireteanu etc.

De-a lungul celor peste 50 de ani de teatru petrecuţi pe scena Teatrului Nottara, Anda Caropol a lucrat cu regizori importanţi la spectacole memorabile pentru istoria artei teatrale de la noi.

Realizator Anamaria Spătaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *