Georgian Șchiopu: Strategiile pe care noi le promovăm sunt reducerea promovării jocurilor de noroc, reducerea accesibilității pariurilor online...

24 Aprilie 2025, 16:10
”Nu numai jocul online, dar și ceea ce se numește ”pariuri sportive” este cu totul și cu totul alt gambling decât era. Înainte puteai să pui pariu pentru meciurile de la sfârșitul săptămânii, acum poți să pui în timpul meciului pentru zeci de mii de activități sportive. S-au ”păcănizat” și pariurile sportive, în sensul că de multe ori vine răspunsul la pariul pe care l-ai pus în câteva secunde, în câteva minute. Poți să pui în alt pariu. Și de fiecare dată, evident, banca îți ia 10-20 de bani din fiecare leu pariat”, spune Georgian Șchiopu, sociolog, care a realizat, împreună cu ALIAT pentru sănătate mintală, raportul intitulat Politicile de protejare a populației împotriva daunelor sociale cauzate de jocurile de noroc - în cadrul proiectului Erasmus+, „Play Your Cards Right”.
Cum identifică specialiștii daunele produse de jocurile de noroc și prevalența lor? Folosind baterii de teste, indexuri, spune Georgian Șchiopu.
”Indexul este format din 8-9 întrebări care încearcă să identifice comportamentele problematice și urmările problematice ale comportamentelor de joc. De exemplu, ai împrumutat bani ca să joci, ți-a părut rău după ce ai jucat, ai fost certat de cei din jurul tău pentru joc ? Și pe baza răspunsului la această baterie de întrebări, acordăm niște puncte cât de des se întâmplă aceste comportamente. Au fost testați acești indecși de screening și, într-adevăr, identifică foarte bine: dacă obții 7-8-9 puncte la aceste baterii de teste, asta înseamnă ”comportament problematic”, identifică obsesii, identifică de multe ori pierderile financiare, identifică încercările nereușite de a opri sau controla jocul de noroc. Asta este strategia generală, bateria de test, bateria de întrebări grupate în index.
(...) Ne uităm și la alte tipuri de date, anume la datele culese la nivel macroeconomic: ce procent din populație dă faliment? Asta vedem în statele americane unde falimentul personal este o instituție răspândită. Și vedem că după ce s-au introdus jocurile de noroc, a crescut rapid numărul de falimente personale.
Și a treia strategie este cu bazele de date bancare. Alte baze de tip digital care urmăresc toate tipurile de cheltuieli. Și încercăm să asociem aceste conturi cu alte baze de date unde vedem efecte asupra sănătății.
De exemplu, Banca Națională a Braziliei este îngrijorată de efectele jocurilor de noroc asupra societății braziliene. Și una dintre măsurile pe care oamenii au investit timp și efort să evalueze ce procent din ajutorul social. Ajutorul social în Brazilia este digitalizat, în sensul că banii merg către niște conturi dedicate. Astfel au putut ca să vadă unde ies banii din aceste conturi, spre ce destinații.”
Pe larg, în interviul acordat emisiunii Știința 360, realizatoare Corina Negrea.