2025: Nouameapiesă? – un „concert cu vorbe” imaginat de Peca Ștefan și Cinty Ionescu ca o întâlnire vie cu publicul
24 Aprilie 2025, 17:02
Orașul vorbește cu dramaturgul Peca Ștefan și artista multimedia Cinty Ionescu despre un spectacol unic: „2025:Nouameapiesă?”, un performance-interacțiune, un „concert cu vorbe” în care spectatorii devin co-autori. Într-un interviu cu Daria Ghiu, cei doi artiști vorbesc despre fragilitate, creație și reconectare umană într-un spațiu scenic care transcende limitele convenționale.
„Concert cu vorbe” — așa își definește Peca Ștefan performance-ul în care nu doar joacă, ci și testează, în timp real, limitele teatrului contemporan. Într-o atmosferă apropiată de cea a unui concert de synth-pop, cu două mese în loc de scene clasice, Cinty operează consolele și feed-urile live, iar Ștefan performează textul. Doar că aici, în loc de sintetizatoare, avem idei, întrebări și fragmente de poveste.
Cinty Ionescu: „Am încercat să creez o instalație live care să-l acompanieze pe Ștefan pe parcursul demersului său. Textul este unul profund personal, cu foarte multe elemente autobiografice, care se creează în timp real, cu publicul din sală.”
Una dintre cele mai inovatoare componente ale spectacolului este participarea publicului, integrat organic în structura piesei. Spectatorii nu sunt obligați să intervină, dar au mereu ocazia de a contribui — iar aceste intervenții modelează cursul performance-ului. Această colaborare live aduce o dimensiune intimă și imprevizibilă, în care fiecare reprezentație este unică.
Peca Ștefan: „Textul e destul de fluid - are niște zone care sunt fixe, are o structură clară -, dar are și zone în care invităm spectatorii să adauge idei care intră imediat în acest concert. Eu le filtrez, apoi le filtrează și Cinty, răspundem, reciclăm, ne reîntoarcem și totul continuă și e ca un discurs - eu o numesc pseudo-prelegere anti-performativă, pentru că nu sunt, de fapt, un performer, sunt un scriitor care își performează prima și ultima dată, s-ar putea, textul. Asta e și miza.”
Piesa are la bază o experiență profund personală. În 2019, după două decenii în teatru, Peca Ștefan a trăit un burnout care l-a făcut să-și regândească nu doar rolul său ca dramaturg, ci și sensul teatrului în sine. Astfel a luat naștere această „falsă prelegere” — un discurs performativ care chestionează și reinventează locul artistului și al teatrului în societatea contemporană.
Spectacolul lui Peca Ștefan e și un răspuns poetic la fragmentarea și suprasolicitarea informațională a lumii actuale. O invitație la o întâlnire sinceră, cu ceilalți și cu sine.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.