Festivalul Internațional Vară Magică 2025 - 8 seri de concerte excepționale, din 2 iulie până pe 13 august, la Ateneul Român
Biletele și abonamentele sunt disponibile online.
24 Aprilie 2025, 14:56
În perioada 2 iulie - 13 august 2025, Ateneul Român va fi gazda celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Internațional Vară Magică, cu tema Maeștri și Capodopere.
Festivalul propune opt concerte (în fiecare miercuri seară, așa cum și-a obișnuit publicul fidel, și o zi de joi, cu începere de la ora 19:30) care aduc în prim-plan lucrări ale marilor compozitori: Beethoven, Mozart, Bach, Ceaikovski, Paganini și Vivaldi, interpretate de artiști de renume.
Momentele de vârf ale ediției din acest an includ:
- Integrala concertelor de pian de Beethoven, interpretate în două seri consecutive (23-24 iulie) de Andrei Licareț, în dublă ipostază de dirijor și solist;
- Recitalul lui Alexandru Tomescu la vioară alături de Dragoș Ilie la chitară, dedicat sonatelor lui Paganini;
- Celebrarea a 50 de ani de carieră a violonistului Liviu Prunaru;
- Seară dedicată valsurilor, oferită de Ansamblul Cameral al Filarmonicii "George Enescu".
Biletele și abonamentele sunt deja disponibile aici: https://www.bilete.ro/festivalul-vara-magica. Abonamentele beneficiază de reducere de 10% până la 25 mai a.c.
Deschiderea festivalului va avea loc pe 2 iulie cu Mozart Forever, sub bagheta dirijorului Constantin Grigore și cu participarea clarinetistului Petru Pane.
Festivalul Internațional Vară Magică se încheie pe 13 august, cu concertul Orchestrei de Cameră Radio, avându-l ca solist pe violonistul Liviu Prunaru.
Inițiatorul acestui festival, Dorin Ioniță:
„Ediția din acest an aduce împreună muzicieni de renume și ”hituri” ale repertoriului clasic, într-o serie de concerte care promit să transforme serile de vară în experiențe artistice, care să rămână mult timp în amintirile spectatorilor. Firul roșu al acestei ediții este ”Maeștri și capodopere”. Așadar, pe scenă vor fi maeștri muzicieni contemporani care vor interpreta capodopere ale maeștrilor compozitori din toate timpurile. Vă invităm să ne bucurăm împreună de opt seri de muzică excepțională în ambianța unică a Ateneului Român. Ca în fiecare an, promit să nu vă dezamăgesc!”
Informații suplimentare și bilete sunt disponibile pe www.varamagica.ro și www.lanto.ro.
Concertele ediției 2025:
2 iulie, ora 19:30 - Mozart Forever
Orchestra Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Constantin Grigore, alături de clarinetistul Petru Pane, deschide festivalul cu un program integral Mozart: Uvertura Operei Nunta lui Figaro, Concertul pentru clarinet și orchestra în La major și monumentala Simfonie nr. 41 Jupiter.
9 iulie, ora 19:30 - Nemuritorul Beethoven
Orchestra de Tineret a Republicii Moldova, dirijată de Jesko Sirvend, îi aduce împreună pe Alexandru Tomescu (vioară), Sînziana Mircea (pian) și Ștefan Cazacu (violoncel) într-o seară dedicată lui Beethoven, cuprinzând Uvertura Coriolan, Triplul concert și impresionanta Simfonie nr. 7.
16 iulie, ora 19:30 - Invitație la vals
Ansamblul Cameral al Filarmonicii "George Enescu" propune o incursiune elegantă în lumea valsului, de la compozițiile lui Ceaikovski (Valse sentimentale, Valsul florilor), la creații rafinate semnate de Drigo, Dvořák și Sibelius.
23 și 24 iulie, ora 19:30 - Integrala concertelor de pian Beethoven
Un proiect ambițios desfășurat pe parcursul a două seri consecutive, cu Andrei Licareț în dublă ipostază de dirijor și solist, acompaniat de Orchestra Festivalului "Vară Magică". Prima seară aduce în fața publicului Concertele nr. 2, 3 și 4, iar a doua seară Concertele nr. 1 și 5 "Imperialul".
30 iulie, ora 19:30 - Bijuterii muzicale
Kamerata Kronstadt, dirijată de Cristian Oroșanu, și pianistul Constantin Sandu prezintă un program variat, de la emoționantul Adagio al lui Albinoni și Concertul nr. 1 BWV 1052 de Bach, la celebra Eine Kleine Nachtmusik de Mozart și St. Paul Suite de Holst.
6 august, ora 19:30 - Paganini Magic
Un recital de excepție susținut de Alexandru Tomescu la vioară și Dragoș Ilie la chitară, dedicat integral sonatelor lui Niccolo Paganini - o ocazie rară de a descoperi latura mai puțin cunoscută a marelui virtuoz italian.
13 august, ora 19:30 - Liviu Prunaru - 50 de ani cu vioara
Festivalul se încheie cu un concert aniversar în care violonistul Liviu Prunaru alături de Orchestra de Cameră Radio sărbătorește jumătate de secol de carieră. Programul include două concerte Vivaldi (ll Favorito și L'amoroso) și Souvenir de Florence de Ceaikovski.