Ascultă Radio România Cultural Live

„La jocurile de noroc nu există câștig. Poate să existe câștig pe o perioadă scurtă, pe o perioadă lungă, dar într-un final, trăgând linie, este o pierdere majoră”

Foto: Imagine creată cu ajutorul ChatGPT

10 Aprilie 2025, 14:35

10 Aprilie 2025

„La jocurile de noroc nu există câștig. Poate să existe câștig pe o perioadă scurtă, pe o perioadă lungă, dar într-un final, trăgând linie, este o pierdere majoră.”

Avem și astăzi mărturia unui fost dependent de jocuri de noroc, un om care a avut marea șansă de a se vindeca de această dependență.

Deși ”tentația” este încă și mai prezentă, pentru că astăzi sunt mult mai multe săli de jocuri de noroc față de acum 10 ani, de exemplu.

„Am intrat. Am intrat să mă uit, pur și simplu. Cumva și să-mi testez eu mie puterea, spune interlocutorul nostru.

Dar n-am mai simțit absolut nimic. Adică acum partea rațională e foarte puternică. Nu mai există niciun fel de emoție.

Adică pur și simplu îi privesc cu compătimire pe cei care joacă acolo. Chiar am ajuns la concluzia că singura variantă în care ai putea să câștigi într-un sistem de genul ăsta este să joci o singură dată, să câștigi și de atunci să nu mai joci niciodată. Asta e singurul mod în care tu, trăgând linie, zici ok, am câștigat (...).

Acela e singurul mod în care tu poți să câștigi. Altfel, trăgând linie, nu există câștig. Poate să existe câștig pe o perioadă, poate să existe câștig pe o perioadă scurtă, pe o perioadă lungă, dar într-un final, trăgând linie, este o pierdere majoră.”

Pe ce mizează tipul acesta de industrie?

„Pe memoria ta, care nu știe să facă un calcul: ok, în ultimul an, câți bani am pierdut? Ok, dacă tu ai făcut un lucru nesăbuit, ți-ai vândut un apartament, să zicem, știi: ok, am pierdut suma respectivă.

Dar atunci când tu pierzi sume mici și câteodată sume mai mari, toate le bagi așa într-o găleată și plus că nu îți dai seama, pentru că poate ai zile în care ai câștigat. Și atunci dacă n-ai un calcul riguros în care tu să le pui pe hârtie și să tragi linie, n-ai cum să-ți dai seama. Poți să ai impresia că tu, overall, ești în câștig.”

Fiecare reacționează în felul lui, dar există totuși ceva ce funcționează la toți cei care joacă din perspectiva sau din partea, mă rog, industriei?

„Speranța asta de a câștiga mai mult. Evident că industria lucrează la nivel subliminal. Ei știu să facă niște lucruri și să-ți oferă niște lucruri de care tu ai nevoie.

Și au ei aici multe secrete. De la faptul că în cazinouri, inclusiv în sălile respective, niciodată nu intră lumină de soare și atunci tu nu știi cât timp petreci acolo, nu știi cum trece timpul. Pur și simplu, tu fiind activ, creierul tău fiind activ acolo, nu știi când trece timpul. Îți oferă băuturi gratuite, îți oferă fel de fel, nici nu știu ce lucruri nu-ți oferă ca să stai acolo, să te țină cât mai mult acolo.

Pentru că ei știu că tu când o să tragi linie, la un moment dat, ei o să fie în câștig și tu o să fii în pierdere.

3 Aprilie 2025

Cred că am renunțat la jocurile de noroc constrâns probabil de multe lucruri pe care le-am pierdut.

Partea rațională din mine îmi spunea tot timpul că lucrul ăsta nu poate să meargă la nesfârșit și e clar că mergea într-o direcție greșită. Eram foarte conștient de toată industria asta și că de fapt e o mare păcăleală.

Eu mă gândeam constant la lucrul ăsta, cum să fac să mă las. Dar n-am apelat la nici o metodă clasică, să merg la un psiholog, să vorbesc cu prieteni sau să fac ceva în sensul ăsta. Am hotărât pur și simplu. Într-o zi, am zis ok. Eu fiind un om credincios, așa credeam că sunt credincios, am zis „uite, ăsta poate să fie un moment bun” și am făcut un jurământ pe o biblie de la bunica mea. Și ăla a fost momentul în care mi-am propus să nu mai particip niciodată la o activitate de a face bani altfel decât de a-i munci, sau să nu mai există niciun gând de a câștiga bani dintr-un joc de noroc.

Și se pare că a funcționat, poate și „constrâns probabil de multe lucruri pe care le-am pierdut: iubita pe care o aveam în perioada aia, ea neștiind, ea bănuind alte lucruri....(...), am lăsat-o să creadă ce-și imagina ea decât să-i spun care era realitatea. Pierzând niște lucruri de genul ăsta, mi-am dat seama că pot să ajung mult mai rău”.

27 Martie 2025

Gândurile mele erau doar cum să fac rost de alți bani ca să ajung să-mi satisfac viciul.

Este mărturisirea unui fost dependent de jocuri electronice, care a acceptat să vorbească despre experiența prin care a trecut, iar viciul la care face referire este dependența de jocuri electronice.

Nu erau sume foarte mari, erau sume relativ mici pe care le împrumutam și care cumva încercam, în funcție de veniturile mele, să pot la un moment dat să le returnez. Deci pe undeva a fost un tip de control încât să n-ajung să vând lucruri din casă, să n-ajung să, nu știu, să fac alte lucruri exagerate.

Îmi amintesc de ultima perioadă, care poate a fost de 4-5 ani, în care au fost mai agresiv. Așa, poate să fi fost 10 ani, dar să zicem primii 5 nu i-am simțit cumva, că dacă aveam bani din când în când sau ajungeam în mediul respectiv, jucam, dar nu era o problemă. Încă puteam să-mi gestionez veniturile și să-mi cumpăr lucruri de care aveam nevoie sau să-mi satisfac alte bucurii cu banii. În ultima perioadă, să zicem, în ultimii 2-3 ani, înainte să scap de această dependență, atunci au fost lucrurile mai nasoale, pentru că toți banii doar acolo se duceau.

Iar gândurile mele erau doar mele, erau doar cum să fac rost de alți bani ca să ajung să-mi satisfac viciul ăsta.

Am ajuns la performanța chiar să muncesc o lună de zile și cu banii câștigați să merg într-o sală de jocuri și să-i pierd în două ore, în trei ore. Nu mi se părea nimic groaznic.

E bine să spui atunci când simți că ajungi într-o situație din asta, în care devine dependență?

Da, clar e bine. Cu siguranță că sunt lucruri și oameni care te pot ajuta. Doar că și aici ține tot de un tip de construcție a fiecăruia. Adică dacă ești un tip deschis, care comunici ușor, care ți-e ușor să-ți pui problemele, dacă ai fost educat din familie în direcția asta, în care orice problemă ai s-o discuți cu părinții, cu prietenii, s-o discuți și s-o întorci pe toate părțile, da, clar, dar dacă ești poate mai introvert și ți-e greu să faci lucrul ăsta, atunci nu văd o soluție. (...)

În cazul meu, nu, n-am văzut asta ca o soluție.

Vedeam ca o rușine pe care n-aș putea să o expun așa, oricui.

20 Martie 2025

Probabil că oamenii au nevoie de genul ăsta de reprezentare, de a-și încerca norocul, face parte cumva din firea noastră de a vedea și de a miza pe noroc.

Prima dată când am jucat, dar cumva așa, fără să iau foarte în serios asta și fără să-mi creez o dependență, în perioada aia, erau niște aparate foarte rudimentare, în care era un fel de poker și tu puteai să pariezi pe roșu și negru.

În momentul în care am început să joc jocurile astea care mi-au dat dependență, totul a devenit foarte frumos, totul era foarte spectaculos, totul era foarte magic cumva. Aveau teme, teme marine, aveai tu de ales între 10 variante, teme marine, teme istorice cumva, despre Egipt...Toate foarte frumos colorate, toate aveau cam același principiu, cu mici diferențe. În sala de jocuri erau ruleta și aparatele acestea electronice și pariurile sportive. Pariurile sportive nu m-au atras, că n-aveam cunoștință de fotbal, nu eram nici foarte pasionat de fotbal, mi se părea că e complicat.

(...) Probabil că oamenii au nevoie de genul ăsta de reprezentare, de a-și încerca norocul, face parte cumva din firea noastră de a vedea și de a miza pe noroc.

La început nu mergeam zilnic. Mergeam sau puteam să merg zilnic cu prieteni în locul respectiv. Ei puteau să joace, eu puteam să nu joc. În primele faze nu era ceva care să-mi dea vreo bucurie fără de care să nu pot. (...) Dar în ultima fază, da, mergeam zilnic, chiar de mai multe ori pe zi.

Ideea e că numai la asta mă gândeam. Adică viața mea gravita în jurul jocurilor de noroc și cum să fac rost de bani să joc, cum să ascund lucrul ăsta, tot ce implică o dependență până la urmă.

13 Martie 2025

La dependență nu mai este vorba de a-ți putea face tu niște calcule raționale. Totul este emoțional. Totul este emoția pe care o primești în momentul ăla.

Este mărturisirea interlocutorului care, așa cum spuneam și săptămâna trecută, a acceptat să vorbească despre propria experiență de jucători de jocuri electronice.

Ideea este nu neapărat de câte ori mergeam, ci cât timp petreceam acolo. În ultima fază, înainte să reușesc să scap de această dependență, toate gândurile mele erau despre asta: cum să mai fac rost de bani, să merg să joc. Puteam să petrec și, nu știu, și 10 ore poate (...).

Mergeam zilnic.

Zilnic și de două ori pe zi, și de trei ori pe zi. Și toate gândurile mele erau de unde să fac rost de bani ca să mă joc mai mult. Și s-ascund acest lucru de familie, de prieteni.

Și ajunsesem într-un serviciu unde luam bani dintr-o parte ca să plătesc datorile către alții, dar luam în așa fel încât să am și o parte cu care să mă joc. Și tot așa. (...) Și sumele pe care le pierdeam au crescut gradual.

Totul începe cu ”sprijinul” prietenilor. Ei sunt primii care te ajută să intri în cercul ăsta. Prieteni, mă rog, mult spus prieteni. Dar probabil și dorind să faci parte dintr-un grup, iar ei având activități de felul ăsta, cumva petreci timpul cu ei și faci lucrurile împreună cu ei.

Evident că nu toți oamenii care se joacă devin și dependenți. Sunt oameni care se pot controla. Sunt oameni care își propun, ok, îmi propun să am suma asta de bani, dacă o pierd sau o să-mi întâmplă, atât am permit să pierd astăzi.

Dar la dependență nu mai este vorba de a-ți putea face tu niște calcule raționale. Totul este emoțional. Totul este emoția pe care o primești în momentul ăla.

De asta zic că la un moment dat nu mai era vorba despre câștigul în sine, pentru că câștigam poate o sumă imensă într-un moment și, nu știu, să zicem, având în buzunar 200 de lei, câștigam 1500 de euro. Dar nu plecam în momentul ăla, eu trăgând linie și făcând un calcul simplu, zicând, ok, am investit atâta, am câștigat atâta. Nu, de acolo apărea o nouă speranță că din aia 1500 de euro eu aș putea să mai câștig alți 1500 de euro sau altă sumă.

Și puteam să-i pierd pe toți în câteva ore, mărind miza, mărind, adică ei te ajută, au instrumente să te ajute să scapi de ei repede. Câți ani aveați când ați fost, nu știu, prima dată? Păi am intrat cu prietenii despre care vă vorbeam. Poate undeva în jur de 20 ceva de ani să fie avut (...) Ideea este că locurile acestea creau un mediu plăcut. Acolo se întâmplau lucruri, se uitau oamenii la meciuri de fotbal, se servea alcool. De multe ori aveai alcool gratis. Dacă tu te jucai la aparat aveai alcool gratis și era practic un spațiu în care ne petreceam timpul. Și de aici, ușor, ușor, începi să cazi în mirajul ăsta de a face bani ușor.

06 Martie 2025

În cazul meu, nu mai era vorba despre bani. În momentul când ajungi dependent de jocuri, nu se mai pune problema despre bani, povestește unul dintre cei ce au avut șansa de a putea să renunțe la dependența de jocuri - electronice, în acest caz. Este despre o stare pe care ți-o dă, o euforie pe care ți-o dorești să o obții în momentul în care obții un câștig. Chiar dacă câștigul acela, fiind în bani, de fapt, el nu se materializează în nimic pentru că îl lași tot acolo. Poate nu în ziua aia, poate în zilele următoare. Deci, nu mai este un scop: Ok, am o sumă de bani, 100 lei, și scopul meu este să fac din el de 10 ori mai mult. Asta poate să fie o chestie pentru care, să zicem, pleci de acasă.

Dar în momentul în care ajungi să joci, de fapt, este o euforie pe care o obții și o stare pe care ți-o dau câștigurile acelea și, în final, nu mai e despre bani.Este, pur și simplu, de a satisface o nevoie.

E legat de speranță. Atât timp cât există speranța pe care ți-o vând ei - că te poți îmbogăți sau poți să câștigi o sumă considerabilă -, tu tot speranța aia o cauți. Poate n-a fost astăzi ziua, ok, nu a fost astăzi ziua potrivită, o să fie mâine...

Etichete : stiinta 360
Georgian Șchiopu: „Nu este o industrie care aduce fericire, nu este o industrie care distrează și prin asta relaxează. Este o industrie asociată cu efecte foarte problematice, industria nefericirii, din păcate (...)”
Știință 10 Aprilie 2025, 15:26

Georgian Șchiopu: „Nu este o industrie care aduce fericire, nu este o industrie care distrează și prin asta relaxează. Este o industrie asociată cu efecte foarte problematice, industria nefericirii, din păcate (...)”

Cum se poate evalua impactul jocurilor de noroc asupra unei persoane care joacă regulat?  Iată o problemă și o...

Georgian Șchiopu: „Nu este o industrie care aduce fericire, nu este o industrie care distrează și prin asta relaxează. Este o industrie asociată cu efecte foarte problematice, industria nefericirii, din păcate (...)”
Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: „Sistemul de asigurări de sănătate este complet dependent de transferurile de la bugetul național și este clar că în acest moment este nesustenabil”
Știință 09 Aprilie 2025, 17:03

Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: „Sistemul de asigurări de sănătate este complet dependent de transferurile de la bugetul național și este clar că în acest moment este nesustenabil”

  Sănătatea se află pe lista scurtă a sectoarelor strategice, o componentă socială, care a devenit un domeniu de...

Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: „Sistemul de asigurări de sănătate este complet dependent de transferurile de la bugetul național și este clar că în acest moment este nesustenabil”
Microscopicii eroi care curăță planeta – nu e SF, e știință!
Știință 09 Aprilie 2025, 13:59

Microscopicii eroi care curăță planeta – nu e SF, e știință!

Nylonul din hainele tale ar putea deveni... plastic biodegradabil! O echipă de cercetători a creat bacterii care...

Microscopicii eroi care curăță planeta – nu e SF, e știință!
Carmen Cioflan: „Pământul este o planetă activă, iar mișcările plăcilor tectonice nu se vor opri. Cutremurele vor exista permanent”
Știință 09 Aprilie 2025, 13:35

Carmen Cioflan: „Pământul este o planetă activă, iar mișcările plăcilor tectonice nu se vor opri. Cutremurele vor exista permanent”

În condițiile acestea, dar având în vedere și faptul că nu putem preveni cutremurele, ce putem face? ...

Carmen Cioflan: „Pământul este o planetă activă, iar mișcările plăcilor tectonice nu se vor opri. Cutremurele vor exista permanent”
Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei organizează un workshop despre hărțuirea la locul de muncă
Știință 08 Aprilie 2025, 16:12

Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei organizează un workshop despre hărțuirea la locul de muncă

Evenimentul va avea loc în data de 12 aprilie și se desfășoară online . Workshopul „ Hărțuirea la locul de muncă...

Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei organizează un workshop despre hărțuirea la locul de muncă
Raportul de gardă: Atrofia musculară spinală, tratată pentru prima dată intrauterin
Știință 08 Aprilie 2025, 14:30

Raportul de gardă: Atrofia musculară spinală, tratată pentru prima dată intrauterin

”În cadrul St. Jude Children’s Research Hospital , a fost administrată pentru prima dată in...

Raportul de gardă: Atrofia musculară spinală, tratată pentru prima dată intrauterin
Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu: „Este extrem de important ca tinerele mămici să-și monitorizeze sarcina, iar platforma INFOMama le ajută să vadă ce fel de investigații trebuie să facă pe parcursul sarcinii”
Știință 08 Aprilie 2025, 12:33

Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu: „Este extrem de important ca tinerele mămici să-și monitorizeze sarcina, iar platforma INFOMama le ajută să vadă ce fel de investigații trebuie să facă pe parcursul sarcinii”

Salvați Copiii România a lansat recent, INFOMama , o aplicație de monitorizare și informare a gravidelor și mamelor....

Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu: „Este extrem de important ca tinerele mămici să-și monitorizeze sarcina, iar platforma INFOMama le ajută să vadă ce fel de investigații trebuie să facă pe parcursul sarcinii”
Universul Lingvisticii Computaționale. O explorare a modului în care tehnologia transformă studiul limbilor și al literaturii
Știință 07 Aprilie 2025, 13:26

Universul Lingvisticii Computaționale. O explorare a modului în care tehnologia transformă studiul limbilor și al literaturii

Într-o eră dominată de inteligență artificială și comunicare online, limbajul uman devine nu doar un mijloc de...

Universul Lingvisticii Computaționale. O explorare a modului în care tehnologia transformă studiul limbilor și al literaturii
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 00:00
MUSIC SHOW
Ascultă live Radio România Cultural
22:30 - 00:00
COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
23:30 - 00:00
English 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
23:00 - 00:00
În nocturnă (selecţiuni) (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
FONOTECA DE UMOR
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
23:00 - 00:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
22:03 - 23:59
Hit Mix ( emisiune muzicală specializată)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Din suflet pentru tine
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru