Pâinea, orice altceva decât un aliment simplu | PODCAST
28 Mai 2024, 15:05
Lara Schütz a descoperit pâinea în copilărie, în casa bunicii, prin miros - de la maia până la parfumul cojii coapte, abia ieșite din cuptor. A redescoperit-o ani mai târziu, atunci când soțul ei, expat austriac, își aducea pâine din Austria de câte ori venea în România. Din dragoste și fascinație pentru pâine, Lara a renunțat la o carieră în educație și a devenit maestru în arta brutăriei și somelier de pâine. Ce înseamnă acest lucru, a aflat Daria Ghiu într-un interviu pe care vă invităm să îl ascultați aici:
„Este o calificare extrem de serioasă pe care am obținut-o în Germania, la Akademie Weinheim, care este o academie dedicată sută la sută brutăriei. În spațiul vorbitor de limba germană sunt faimoși și recunoscuți pentru calitatea cursurilor și inovația pe care încearcă să o aducă în permanență în acest domeniu. Pentru mine a fost o țintă bine definită, ca după toate calificările obținute, să obțin și această calificare de somelier de pâine, la care nu te poți înscrie dacă nu ești maestru în arta brutăriei.
Mi s-a părut fascinant că această academie s-a gândit să preia ideea aceasta de somelier de la domeniul viticol și să încerce și chiar să reușească să dezvolte un limbaj specific, de care noi ne putem ajuta ca să descriem pâinea, așa cum și somelierii de vin descriu vinurile. Este foarte mult un exercițiu senzorial. Eu am niște sticluțe cu arome cu care exersez aproape în fiecare dimineață, înainte să îmi beau cafeaua și înainte să mănânc orice. Exersez aceste mirosuri pentru că e foarte important să te ții în formă. Înseamnă o aplecare și o degustare conștientă a pâinii. Atunci când mestec un dumicat de pâine, mă gândesc automat ce textură are, cum se simte când am mușcat, ce gusturi simt în primă fază, cum se duc mirosurile retronazal - asta însemnând că din interiorul gurii urcă spre cavitatea nazală-, cât de repede pot să o mestec - durează mai mult, durează mai puțin.” (Lara Schütz, maestru în arta brutăriei și somelier de pâine)
Citește și: Răsfăț vs iubire. Cum putem face diferența între bucuria copiilor și nevoile lor?