Cultura la farfurie. Pe masa lui Kogălniceanu
26 Octombrie 2023, 14:38
Prima carte de bucate tipărită în Țările române, „200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești”, a aparut la Iași in 1841, la Cantora Foii Satești. Cartea este semnată K. N. si M. K., Negruzzi și Kogălniceanu ascunzându-și identitatea pentru că „nu se cădea să faci trebi femeiești și banale”. Mai târziu au regretat și și-au exprimat dorința de a fi recunoscuți ca „introducătorii ai artei culinare în Moldova”.
„O lectură delicioasă! Mie îmi face plăcere să o citesc și atunci când nu vreau să gătesc din ea. Este o limbă veche care gâdilă plăcut urechile”, spune Adriana Sohodoleanu, care a ieri a pregătit o cină din această carte, alegând pentru a pune pe masă 4 rețete: Boul de modă, Spănac de curechi vânat, Ouă franțuzești și Zalatină de gutâi.
Daria Ghiu vorbește cu Adriana Sohodoleanu despre această carte de bucate, despre relația dintre mâncare și societate, dar și despre reconstituirile culinare.