Drept de autor: Andreea Teliban, despre istoria literară ca istorie a "intimităților"
Istoria literară nu este un domeniu atît de arid cum se poate crede, multe dintre documentele descoperite de cercetători se citesc cu mare delectare mai ales dacă aflăm lucruri noi despre viața unui scriitor, despre corespondența acestuia și chiar despre întîmplări necunoscute, evenimente ale unei epoci.
12 Februarie 2023, 06:26
Andreea Teliban (n. 1991) a ales istoria literară ca obiect de studiu și cercetare tocmai pentru că epocile trecute oferă destule surprize, multe documente așteaptă încă să fie descoperite și cercetate.
Andreea Teliban semnează în revista Observator cultural, rubrica "La curțile documentului", în care își face cunoscute ideile și rezultatele căutărilor printre manuscrisele secolelor al XIX-lea și al XX-lea. Este doctorandă la Facultatea de Litere a Universității din București, între 2018 și 2022 a fost asistent de cercetare științifică la Institutul de Istorie și Teorie literară "G. Călinescu", coautoare astfel la cele 10 volume ale "Cronologiei vieții literare românești" și la ediția critică "Opere Mircea Eliade", în curs de apariție.
În 2022 a obținut premiul "Alexandru Piru" pentru încurajarea tinerilor cercetători, al MNLR.
Andreea Teliban pregătește și un volum de poezie, fiind de altfel laureată a multor premii pentru autori nedebutați editorial, printre care Marele Premiu "Gellu Naum", în 2010.