Proiectul „Focus pe Griviței”
15 elevi de la Școala Gimnazială Nr. 15 din cartierul Grivița, Brașov se vor transforma în regizori de filme documentare prin participarea în proiectul Focus pe Griviței, realizat de PATRU-PETREI.
26 Septembrie 2023, 10:26
Proiectul Focus pe Griviței constă într-o serie de 8 ateliere de teorie și practică audio-video și dezvoltare a spiritului critic prin artă cinematografică, dedicate elevilor de școală generală și liceu. Sub îndrumarea mentorilor, participanții la atelier vor realiza un documentar scurt, care să reflecte realitatea vieților lor cotidiene, provocările cu care se confruntă, dar și nevoile comunității. Printre tehnicile folosite în cadrul atelierelor se numără: analiza imaginii dinamice, a sunetului, operare video și înregistrare sunet, compoziție, sunet, precum și post-producție. Tinerii vor documenta experiențele lor în comunitate cu ajutorul a 4 handycam-uri. La finalul proiectului, documentarul realizat de tinerii implicați în proiect va fi prezentat cadrul a doua proiecții publice, la începutul lunii noiembrie.
“Suntem deja la a doua ediție în Brașov, într-o școală bilingvă și multiculturală, cu elevi foarte comunicativi și creativi. Mi-a plăcut mult deschiderea pe care au avut-o în a aborda subiecte vitale pentru și despre vârsta lor și cred că e un punct de plecare foarte bun pentru ce ne dorim noi să facem, și anume să dezvoltăm spiritul critic și să-i ajutam pe copii să fie cât mai conștienți de mediul în care se dezvoltă, dar și de potențialul lor creativ. Camera video este un instrument despre care nu ne îndoiam că este atrăgător pentru adolescenți, filmatul fiind una dintre activitățile lor cotidiene. Noi venim și mai adaugăm o dimensiune, aceea de critică socială și de dialog și ne dorim să-i determinăm pe cei care participă la aceste ateliere să fie din ce în ce mai prezenți în discurs”, spune Ruxandra Gubernat, mentor în proiectul Focus.
Proiectul Focus a fost lansat în 2019 și își propune promovarea gândirii critice, a valorilor civice și a cetățeniei active în rândul tinerilor, în special din comunități dezavantajate, cu acces limitat la cultură. Focus a fost implementat până acum în județele Brașov, Călărași și Ialomița, iar filmele realizate de elevii din Brașov, Gălbinași, Sohatu, Căzănești și Progresu pot fi vizionate online.