Dimensiunea stiintifica - I, HUMAN la Ars Electronica - partea a II-a
17 Septembrie 2019, 06:51
Episodul de astăzi o are ca invitată pe artista Saint Machine care vorbește despre cele 3 participări ale sale la Festivalul Ars Electronica, începând cu anul 2014.
Asociația Culturală Artmix cu sprijinul Institutului Cultural Român și CETAL din cadrul INFLPR a prezentat proiectul artistic transdisciplinar I, HUMAN semnat de artista română Saint Machine la Festivalul ARS ELECTRONICA, în perioada 5-9 septembrie 2019, în Linz, Austria.
Saint Machine, unul din cei 4 artiști participant la FUSION - reziențe artistice în institute de cercetare, ediția 2018, a fost prezent cu lucrarea I, Human la festivalul Ars Electronica, desfășurat la Linz în perioada 5-9 septembrie 2019.
I, HUMAN este un proiect transdisciplinar la granița dintre instalaţie multimedia, performance și studiu al coeziunii umane mediată de tehnologie. Proiectul folosește un experiment de biofotonică și algoritmi deep learning pentru a investiga subiecte precum swarm intelligence și caracteristici emergente la diferite niveluri. Proiectul propune o rețea de sculpturi luminoase ce funcționează drept colectori de emoții umane dar și drept agenți generatori ai acestora, vizitatorii fiind influențați emoțional de peisajul sonor diferit din fiecare modul.
I, Human, s-a născut din colaborarea între Saint Machine și Marian Zamfirescu, cercetător la CETAL (Centrul de Excelență pentru Tehnologii Avansate cu Laser) de la Măgurele, colaborare facilitată de proiectul FUSION, finanțat de Fundația9 în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.
Conceptual, lucrarea se bazează pe coerența luminii laser, laserul este coerent atunci cânt toți fotonii care pleacă din sursă sunt coerenți ca niște soldați care pleacă în pas de marș. ”Pentru mine, coerența înseamnă empatie, nevoia de a simți starea celuilalt, de a simți că starea ta emoțională ajunge la celălalt. Am dezvoltat ideea așa am ajuns la investigarea unor subiecte precum ”deep learning” și ”swarm intelligence”. În acest moment dezvoltăm o aplicație de analiză a statusului emoțional pentru un grup de utilizatori folosing codul OpenFace. În afară de Marian Zamfirescu de la CETAL, care a coordonat toată implementarea tehnică, colaborez cu doi programatori, Sorin Olexiuc si Alexandru Florin Vartic si un inginer electronist, Radu Mititelu.” Saint Machine
Credit foto: Marilena Oprescu Singer
Interviu cu Saint Machine
Realizator Mihaela Ghiță