Corina Dascălu: „Am scris Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă”
29 Aprilie 2025, 17:14
Scriitoarea Corina Dascălu și ilustratoarea Marta Crețu, elevă în clasa a XII-a din Galați, aduc la viață o emoționantă poveste despre depresia maternă și impactul ei asupra copiilor în „Mama mea e un Nuștiuce Haizisaizic”, un poem grafic apărut la Editura Arthur. Invitate în emisiunea Orașul vorbește realizată de Daria Ghiu, cele două creatoare au vorbit despre geneza acestui proiect, despre sinceritatea dezarmantă a textului și despre felul în care imaginea ajută la înțelegerea și exprimarea traumelor profunde. Cartea se adresează adolescenților de peste 14 ani, dar rezonează cu toate vârstele – pentru că vorbește cu onestitate despre vinovăție, eșec, dar și despre speranță.
„Am scris-o într-un moment în care nu eram foarte mândră de prestația mea ca mamă, și, prin extensie, textul a fost influențat și de experiențele multor mame pe care le cunosc și de felul în care s-au simțit – cumva pierdute sau dezamăgite în anumite momente ale rolului lor”, mărturisește Corina Dascălu.
Poemul a fost inițial doar un text scris într-un moment de introspecție dureroasă. Editura Arthur a fost cea care i-a propus să transforme poezia într-o bandă desenată. Această schimbare de format a adus cu sine o distanțare terapeutică față de un subiect intim, dar și o modalitate mai accesibilă de a vorbi despre depresia maternă din perspectiva copilului.
„Fiind un subiect atât de greu și serios, am vrut să creez o discrepanță și să-l abordez cât mai simplu posibil. A fost o provocare pentru mine. Inițial, intenționam să-l scriu pentru copii mai mici – o carte mult mai simplă –, dar mi-am dat seama că, cel puțin pentru mine, e imposibil. Cu toate acestea, am păstrat o formă destul de accesibilă și ușor de citit. Ar fi fost multe de dezvoltat, dar nu am vrut să merg în toate acele direcții. Mi-am dorit ca în el să se regăsească cât mai multe mame și copii.”
Ilustrațiile poartă semnătura Martei Crețu, o adolescentă pasionată de animație, cu un stil influențat de benzile desenate japoneze. Colaborarea dintre cele două a fost facilitată de editură și s-a dovedit a fi neașteptat de potrivită.
„Cred că modul în care am realizat portretul mamei este unul care iese în evidență și este memorabil”, spune Marta.
Pentru ea, provocarea nu a fost atât redarea depresiei, cât găsirea unei forme vizuale care să redea tensiunea și ambiguitatea din text.
„Îmi place mai mult când trebuie să abordez un subiect care lasă loc interpretării, pentru că pot face, ca în acest caz, un desen abstract, deschis mai multor înțelesuri. Mi se pare că astfel exprim ceva ce vine din mine, dar în același timp ofer și privitorului sau cititorului posibilitatea de a aduce propria interpretare. E, cumva, un joc.”
Cartea a fost lansată la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, iar reacțiile nu au întârziat să apară.
„Am avut surpriza să văd că au fost copii care au primit mesajul cu brațele deschise și s-au identificat cu el și și-au înțeles părinții prin el”, povestește Corina Dascălu.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.