Open call pentru cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență „Sounds Like a Book: Memory”, desfășurată în satul Șona, județul Brașov

29 Aprilie 2025, 14:56
Platforma de book-making și self-publishing Sounds like a Book lansează apelul pentru aplicații la cea de-a șaptea ediție a programului de rezidență intitulat „Sounds Like a Book: Memory”, ce se va desfășura între 7 și 28 septembrie 2025 în satul Șona, județul Brașov. Originar conceput să sprijine cercetarea artistică și experimentarea cu mijloace alternative de expresie artistică, viitoarea ediție își asumă un caracter mai pronunțat colectiv.
„SLB: Memory” se îndepărtează de ideea creării unor lucrări artistice independente și individuale și dă un imbold spre un proiect colectiv, care să rezulte într-un audio walk și un ziar. Împletindu-se cu lucrarea comună generală, un program semistructurat axat pe dialog, impulsuri practice și teoretice declanșate de artiste și graphic designerițe, se va derula pe toată durata rezidenței.
Musafire temporare și musafire care vor zăbovi vor contribui la programul organic, alcătuit din exerciții de ascultare și mișcare, plimbări și discuții informale cu: Andreea Vlăduț, artistă multimedia; Cyrill Lim, compozitor și artist; Lukas Jakob Löcker, compozitor multimedia, cercetător și conferențiarr; Graphomat, studio interdisciplinar de design. În completare, deturnare și reconturare vor veni contribuțiile Dianei Iabrașu, coordonatoare a arhivei fotografice din Șona. Diana va introduce arhiva, vorbind despre munca de constituire și de mediere a ei. Mihaela Frățilă, parte vitală din comunitatea din Șona, va conduce plimbări bazate pe povestire, activând memoria personală și colectivă.
În final, toate contribuțiile vor îmbogăți reflecția asupra contextului în care rezidența se organizează de câteva ediții, având ca punct de plecare tema mai largă a memoriei. Vor fi investigate, atât multisenzorial, cât și conceptual sedimente materiale și imateriale, individuale și colective, umane și nonumane ale trecutului îndepărtat sau ale celui foarte recent - trecut care, așa cum ne povestea Diana Iubrașu, își pierde vizibilitatea chiar și în munca asiduă a cercetătoarei.
Proiect cofinanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.