„Prețul Vieții” - primul proiect autohton de teatru dedicat persoanelor cu dizabilități motorii
29 Aprilie 2025, 14:40
„Prețul Vieții”, proiectul inițiat de regizorul Laurențiu Rusescu, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și susținut de Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) și Comitetul Paralimpic Român, a demarat etapele de producție.
Proiectul are două paliere principale de activități: realizarea unui spectacol de teatru cu distribuție mixtă (actori profesioniști și actori amatori cu dizabilități motorii) și efectuarea unui studiu asupra situației actuale în ceea ce privește gradul de accesibilitate pentru persoane cu dizabilități motorii în teatrele din mai multe orașe mari și mici din România.
Principalul obiectiv al proiectului este promovarea incluziunii sociale și accesibilității în artele teatrale, iar producția unui spectacol din distribuția căruia vor face parte 4 actori neprofesioniști cu dizabilități motorii reprezintă o premieră în România. În paralel cu realizarea unui produs artistic care implică această distribuție mixtă, în lunile mai și iunie ale acestui an, un specialist din cadrul echipei de proiect, alături de un arhitect, vor efectua o serie de evaluări și studii pentru accesibilizarea mai multor teatre din diverse orașe din România, precum Cluj-Napoca, Oradea, Satu-Mare sau Ploiești. Astfel, proiectul își propune să contribuie direct la catalizarea transformării teatrelor în spații mai accesibile și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități motorii.
Scopul final al proiectului este de a contribui la diversitatea și inovația din artele teatrale, inspirând și încurajând persoanele cu dizabilități să urmeze o carieră în artele spectacolului.
„Prețul Vieții e primul proiect din România care propune montarea unui text scris pentru persoane cu dizabilități motorii și jucat de ele, alături de actori profesioniști. Nu aș fi vrut să fim noi primii, dar mă bucur că am avut curajul să facem acest pas. Și sper că, măcar puțin, vom schimba felul în care îi vedem pe cei pe care prea des alegem să-i ignorăm.”, a spus Laurențiu Rusescu, regizor și inițiator al proiectului.
Nicio pastilă magică este numele spectacolului care va fi montat în următoarele două luni și este o punere în scenă a textului omonim, „No magic pill”, scris de Christian O’Reilly, dramaturg irlandez multi-premiat („Unspeakable Conversations”, „Sanctuary”, „The Good Father”, „Inside I’m Dancing”). Nicio pastilă magică / No magic pill este povestea emoționantă, plină de umor și fără menajamente a unui curajos activist și a luptei sale pentru independența persoanelor cu dizabilități. Bazat pe viața reală a lui Martin Naughton, cunoscut în Irlanda pentru demersurile sale neobosite în slujba incluziunii sociale, textul este un omagiu adus iubirii, prieteniei și căutării neîncetate a libertății.
Dincolo de dorința de a elimina barierele percepțiilor asupra persoanelor cu dizabilități în teatru, demonstrând direct că talentul și expresivitatea artistică nu sunt limitate de aceste condiții, producția spectacolului urmărește și sensibilizarea publicului cu privire la potențialul creativ al persoanelor cu dizabilități. Acestea vor avea șansa de a-și exprima poveștile și emoțiile pe scenă, într-un cadru incluziv în toate etapele procesului artistic. La finalul reprezentațiilor vor avea loc și sesiuni deschise de dialog cu publicul.
Spectacolul va avea 6 reprezentații în prima parte a lunii iulie, la Sala Media a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din Bucureşti.
Mai multe detalii despre acestea și despre distribuția finală vor fi anunțate în curând.