Dimensiunea științifică a artei: Doina Nicolae - București, oraș pilot pentru studiul poluării atmosferice
10 Mai 2023, 10:26
Îmi place să îi spun Institutul norilor, pentru că suntem la dimensiunea științifică a artei și pentru că este o denumire poetică a unei noi sructuri de cercetare de pe platforma Măgurele. Este vorba despre MARS - Centrul Măgurele pentru Studii de Atmosferă și Radiație, care face parte din ACTRIS un consorțiu de alte 144 de instituții de cercetare din întreaga Europă, unde se întâmplă studii legate de atmosfera planetei, de la altitudini de 500 m pana la 20 de km, în atmosfera înaltă.
Tehnologia și aparatele folosite funcționează pe același principiu cu radarele poliției. Raze laser sunt trimise către cer, către nori dar razele care se întorc înapoi aduc informații despre particule cu dimensiuni până la 300 nanometri. Ca să vă faceți o idee 1 nanometru conține vreo 4 atomi, sau dacă aveți răbdare, împărțiți 1 mm de pe riglă într-un milion de părți egale și obțineți un nanometru. Așadar cu tehnica de tip LIDAR folosită în studiul atmosferei se detectează particule fine cu dimensiuni de 300 nanometri.
La ce ne trebuie așa ceva? Păi, spre exemplu pentru studii meteorologice, se pot detecta tipurile de particule care călătoresc de la distanțe mari precum praful saharian, particulele de fum de la exploziile vulcanice și mai nou particulele de fum provenite de la incendiile din Ucraina.
Interviu cu Doina Nicolae dr. fiz, coordonatorul ACTRIS România, șeful Departamentului de Teledetecție din cadrul INOE 2000 care conține și infrastructura MARS - Centrul Măgurele pentru Studii de Atmosferă și Radiație.
Realizator Mihaela Ghiță