Dimensiunea stiintifica a artei - Ciprian Ciuclea un peisagist interstelar
10 Septembrie 2019, 06:38
Remote proximity se numește lucrarea audio video realizată de artistul Ciprian Ciuclea, inspirat fiind de primele imagini transmise vreodată pentru pământeni, de pe un asteroid. În data de 29.06.2019, la WASP – Working Art Space and Production – București, artistul Ciprian Ciuclea a expus o instalație audio-video și a avut o prezentare a proiectului Remote proximity.
Pe data de 21 februarie 2019 sonda japoneză Hayabusa 2 a atins cu succes suprafața asteroidului Ryugu, la aproximativ 290 de milioane de kilometri de Pământ. Sonda va preleva mostre de rocă pe care le va aduce pe Terra pentru analize amănunțite.
Lunga călătorie în necunoscut deschide noi perspective în explorarea spațiului. Acest orizont, reglementat juridic prin Tratatul cu privire la principiile care guvernează activitatea statelor în explorarea și folosirea spațiului extraatmosferic, inclusiv Luna și celelalte corpuri cerești (Rezoluția Adunării Generale 2222 (XXI), anexa) - adoptată în 19 decembrie 1966, supusă semnării în 27 ianuarie 1967, intrată în vigoare în 10 octombrie 1967, vorbește despre nevoia omului de a-și extinde spațiul vital dincolo de granițele planetei noastre.
Exceptând Luna, atingerea altor lumi în mod direct de către om este un vis îndepărtat. Tehnologia ne ajută să fim acolo într-o modalitate indirectă. Suntem doar proprietarii semnalelor radio trimise de sonde spre casă. Lumile îndepărtate rămân abstracțiuni fascinante.
Și totuși este posibil ca următoarea stație, după Lună, să fie Marte. Atunci idealismul Articolului 1 al tratatului s-ar putea rescrie.
Vom mai avea certitudinea explorării și folosirii spațiului extraatmosferic în interesul general al omenirii? Va fi (din nou) curiozitatea științifică lăsată în umbra interesului politic?