Ascultă Radio România Cultural Live

Dan Vodnar: Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit

Dan Vodnar: Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit

24 Ianuarie 2025, 14:05

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu Dan Vodnar , Profesor de Chimia Alimentelor, Gastronomie moleculară și Biotehnologii alimentare în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, inițiatorul proiectului Știință cu sare și piper (https://stiintacusaresipiper.ro/) și autorul cărții Știință cu sare și piper. Chimia pe care nu o înveți la școală (Editura Corint Educațional, 2024).

Întotdeauna, un bucătar care aplică cunoștințele din gastronomia moleculară este, din punctul meu de vedere, un bucătar care înțelege mult mai mult decât un bucătar ”classic” care face doar după anumite rețete un preparat alimentar (…).

Gastronomia moleculară nu trebuie să fie confundată cu bucătăria moleculară. Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit. În schimb, bucătăria moleculară este cea care aplică aceste procese și care dau naștere unor farfurii spectaculoase din punct de vedere artistic, din punct de vedere al nutrienților (…) (…) Sunt multe obișnuințe, inclusiv în gastronomie, la care nici măcar nu mai stai să te gândești, adică ai învățat că se pune oul la fiert, îl pui la fiert, îl iei, îl mănânci și gata. (…) Dar dacă ai înțelege că dacă ai fierbe, eu știu, oul la 60 de grade Celsius, ai păstra mai multă vitamina A sau vitamina D în interiorul oului. (...) și nu e nevoie să-ți mai suplimentezi alimentația cu suplimente alimentare dacă învățăm să gătim corect un aliment. Pentru că alimentele sunt cele care ne furnizează toți nutrienții de care avem nevoie.

Ar fi păcat ca știința să aducă atât de multe confirmări a unor procese, a unor tehnici care nu sunt extrem de complicate și tu, ca bucătar, să nu le aplici în bucătărie, mie mi se pare că ai văduvi cumva potențialii tăi clienți de cunoaștere, spune Dan Vodnar.

Mișcarea gastronomiei moleculare a început prin anul 1980, mai spune profesorul Dan Vodnar, și s-a conturat mult mai bine după anii 90 (...), chiar dacă ideea de a te uita la alimente în mod științific nu pare să fie chiar nouă: Einstein își dăduse seama de asta, există și o carte, ”Bucătăria lui Einstein” se numește, el își dădea seama de la vremea respectivă că bucătăria e un experiment. Și că e multă fizică, și multă chimie, este multă biologie... Sunt științele acestea fundamentale. Ba mai mult, există acum o carte chiar scrisă de Hervetis în care demonstrează modele matematice, ce înseamnă de fapt bucătăria și alimentele din punct de vedere matematic. Și cum arată matricea matematică a unei emulsii.

Și despre toate acestea și încă și mai multe vorbește astăzi Dan Vodnar la ”Știință cu sare și piper”.

La Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la ora 14.30, realizatoare Corina Negrea.

INTROCELL sau cum să descoperi biologia
Știință 22 Ianuarie 2025, 16:23

INTROCELL sau cum să descoperi biologia

INTROCell este un proiect derulat de  Asociaţia pentru Știință și Cercetare (AȘC) din Cluj-Napoca (...

INTROCELL sau cum să descoperi biologia
Raportul de gardă: Creșterea numărului de cazuri de diabet și boli cardiovasculare, asociată cu consumul de băuturi pe bază de zahăr
Știință 21 Ianuarie 2025, 14:38

Raportul de gardă: Creșterea numărului de cazuri de diabet și boli cardiovasculare, asociată cu consumul de băuturi pe bază de zahăr

Un  studiu  recent publicat în Nature Medicine evidențiază că  băuturile îndulcite...

Raportul de gardă: Creșterea numărului de cazuri de diabet și boli cardiovasculare, asociată cu consumul de băuturi pe bază de zahăr
Conf.dr.Beatrice Mahler: “Medicina este mai mult decât tehnologie și diagnostic. Este vorba despre interacțiune umană și capacitatea de a asculta pacientul”
Știință 21 Ianuarie 2025, 12:07

Conf.dr.Beatrice Mahler: “Medicina este mai mult decât tehnologie și diagnostic. Este vorba despre interacțiune umană și capacitatea de a asculta pacientul”

Medicina face pași importanți și necesari spre tehnologizare, un lucru apreciat atât de pacienți, cât și de...

Conf.dr.Beatrice Mahler: “Medicina este mai mult decât tehnologie și diagnostic. Este vorba despre interacțiune umană și capacitatea de a asculta pacientul”
Ștefan Ataman: „Fizica teoretică, deși aparent lipsită de rezultate imediate, contribuie esențial la descoperiri practice. Descoperirile fundamentale necesită timp, iar inovațiile emerg adesea din respingerea convențiilor”
Știință 20 Ianuarie 2025, 19:05

Ștefan Ataman: „Fizica teoretică, deși aparent lipsită de rezultate imediate, contribuie esențial la descoperiri practice. Descoperirile fundamentale necesită timp, iar inovațiile emerg adesea din respingerea convențiilor”

Ștefan Ataman  este dr. ing, cercetător științific gradul II în Grupul LGED (Laser Gamma Experiments Department,...

Ștefan Ataman: „Fizica teoretică, deși aparent lipsită de rezultate imediate, contribuie esențial la descoperiri practice. Descoperirile fundamentale necesită timp, iar inovațiile emerg adesea din respingerea convențiilor”
Dorica Dan, președinte ANBR: „Pentru ca o persoană cu o boală rară să fie inclusă în societate e nevoie ca cei din jur s-o-nțeleagă și s-o poată ajuta”
Știință 20 Ianuarie 2025, 12:33

Dorica Dan, președinte ANBR: „Pentru ca o persoană cu o boală rară să fie inclusă în societate e nevoie ca cei din jur s-o-nțeleagă și s-o poată ajuta”

Recent, a fost lansată Campania dedicată Zilei Internaționale a Bolilor Rare, campanie ce se va desfășura timp de două luni....

Dorica Dan, președinte ANBR: „Pentru ca o persoană cu o boală rară să fie inclusă în societate e nevoie ca cei din jur s-o-nțeleagă și s-o poată ajuta”
EcoFrecvențe #15 - Cum poate geoingineria să amâne topirea ghețarilor arctici
Știință 20 Ianuarie 2025, 11:16

EcoFrecvențe #15 - Cum poate geoingineria să amâne topirea ghețarilor arctici

Temperaturile ridicate determină o topire accelerată a gheții polare și pe măsură ce aceasta dispare, suprafața...

EcoFrecvențe #15 - Cum poate geoingineria să amâne topirea ghețarilor arctici
Linii electrice sigure pentru păsările din Dobrogea
Știință 20 Ianuarie 2025, 09:36

Linii electrice sigure pentru păsările din Dobrogea

Mortalitatea păsărilor prin electrocutare reprezintă o problemă majoră de conservare, afectând în special...

Linii electrice sigure pentru păsările din Dobrogea
Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Știință 17 Ianuarie 2025, 12:55

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”

În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient,...

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Izvoare de filosofie
Ascultă live Radio România Cultural
21:03 - 22:00
Fotbal, Superliga, etapa a 23-a: Dinamo – U Cluj
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
21:00 - 22:00
Deutsch 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
20:05 - 22:00
RRI, o voce pentru lumea românească (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
21:30 - 21:56
Armâneaşti 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru