Pe Ghimbăşel în jos, „ pe un mal frumos”
Dosar de patrimoniu - Luni, 27 ianuarie, între orele 21.10- 22.00
24 Ianuarie 2025, 21:37
Aţi auzit de Ghimbăşel? Poate că da, în cazul în care iubiţi muntele, aţi colindat în lung şi-n lat judeţul Braşov sau vă îndeletniceaţi, cu ani în urmă, cu pescuitul în ape de munte. Din păcate, în cazul Ghimbăşelului, vremurile în care cleanul, mreana sau păstrăvul de munte săreau prin apele sale, au rămas doar în poveştile celor mai în vârstă, tinerii fiind contemporani cu un râu sufocat de munţi de gunoaie.
Avem, însă, și un revers al medaliei, pentru că în locurile în care există cu adevărat interes, „comunitatea locală salvează un râu care se îneacă”. Acesta este sloganul sub care, în Râşnov, în urma numeroaselor semnale date de către comunitatea locală, a început campania de revitalizare a râului Ghimbășel: s-a început curăţarea sa, a fost realizat un studiu social privind percepția celor afectaţi direct, s-a decis montarea unei bariere colectoare de deșeuri, a apărut ideea realizării unui mural şi a unei zone educative și de conectare cu râul. Echipe interdisciplinare formate din arhitecți, ingineri și localnici, vor propune soluții ce abordează integrat aspectele de infrastructură, mediu, spații publice și reconectarea comunității cu râul.
Asociația Mioritics, cea care a demarat proiectul „Ghimbășelul, un râu care unește comunitatea”, se implică de mulţi ani în identificarea nevoilor zonei, în promovarea creatorilor locali, în conturarea unei viziuni de dezvoltare comunitară şi turistică a Râşnovului.
Pe Ghimbăşel în jos, „ pe un mal frumos”, vom poposi, parafrazând celebra baladă populară dedicată mănăstirii Argeşului, luni, 27 ianuarie, între orele 21.10- 22.00. Radio România Cultural vă propune o nouă întâlnire cu Râşnovul, un oraş al implicării şi al creativităţii, oraşul atât de cunoscut pentru istoria sa, pentru festivalurile şi târgurile sale meşteşugăreşti. Ne vor fi alături Ioana Gridan şi Mihai Dragomir, membru fondator al Asociaţiei Mioritics, iniţiatorul proiectului Heritage Hub Râșnov, al Taberei Medievale şi al Festivalului de Film şi Istorii.
Vom vorbi despre proiectul de revitalizare a râului din localitate, despre proiectul Râşnov Creativ, despre proiectul Echoes, care implică artişti din România şi Norvegia, despre repunerea în circuit a cinematografului local, despre programul "Seniori cu Pasiuni" şi despre multe alte iniţiative locale.
Deschidem, aşadar, un nou Dosar de patrimoniu dedicat comorilor Ţării Bârsei şi oamenilor săi providenţiali. Suntem, ca întotdeauna, pe frecvenţele Radio România Cultural!
O emisiune realizată de Bogdan Vişan.