În martie 2024, Consiliul CERN a inițiat cea de-a treia actualizare a Strategiei Europene pentru Fizica Particulelor (https://europeanstrategyupdate.web.cern.ch/). Un document definitoriu pentru direcțiile de cercetare din acest domeniul pentru următorii 40-50 de ani. Strategia ia în considerare rezultatele obținute de LHC și de alte instalații din lume, peisajul internațional al fizicii și evoluțiile din domeniile conexe, cu scopul de a maximiza randamentul științific. Pentru a organiza întregul proces, în iunie 2024 au fost înființate Grupul European pentru Strategie (ESG) și Secretariatul strategiei și a fost aprobat mandatul Grupului European pentru Strategie. Procesul implică contribuția întregii comunități științifice europene și se va finaliza în iunie 2026 ((https://europeanstrategyupdate.web.cern.ch/).
Invitatul emisiunii dr. fiz. Călin Alexa, cercetător în cadrul Departamentului de Fizica Particulelor Elementare de la IFIN-HH (http://dfpe.nipne.ro/) și reprezentant al României în colaborarea ATLAS de la CERN a explicat rolul strategiei, obiectivele acesteia dar și impactul proiectelor majore precum Future Circular Collider, FCC (https://home.cern/science/accelerators/future-circular-collider) asupra evoluției cunoașterii fundamentale.
”Scopul principal este cunoașterea.
Avem argumente, avem în spate o istorie (...) S-a făcut o analiză cost-beneficiu pentru Large Hadron Collider, LHC: (...) pe scurt, 30 și ceva la sută dintre oamenii care nu mai sunt în domeniul nostru și care au plecat în afară au considerat că 30 la sută reprezintă beneficiul lor - afost educațional, că s-au format.30 și ceva la sută a fost pentru industrie, că s-au dezvoltat tehnologii noi ca să satisfacă cerințele impuse de CERN”, mai spune Călin Alexa.