Arhechipuri III. Simion Bogdan Mihai: „Cred că micul dispreț pe care îl avem față de oamenii din trecut ar trebui depășit”
24 Ianuarie 2025, 12:40
Sezonul al treilea al serialului «Arhechipuri» începe astăzi la Radio România Cultural. Primul episod, «Poarta sărutului – dragostea», disponibil deja online, va fi difuzat de la ora 13.00 pe toate frecvențele noastre.
„L-am văzut pe Brâncuși ca pe o bornă în transformarea culturală a poporului nostru, a României. Odată cu Brâncuși intrăm și noi în modernitate. Dar, dincolo de asta, dragostea este dătătoare de ritualuri, tradiții și obiceiuri. Și de asta am pornit de la Poarta sărutului/Portalul sărutului, din parcul din Târgu Jiu și am încheiat tot acolo, în ultimul episod, «Coloana infinitului – succesiunea anotimpurilor».” ( jurnalistul George Gîlea, realizatorul emisiunii Arhechipuri)
Lăutarul și culegătorul de muzică veche Simion Bogdan Mihai pune în discuție alături de George Gîlea, în 10 episoade, ritualurile, obiceiurile și tradițiile din spațiul cultural românesc. 10 dialoguri despre obiceiurile și tradițiile care ne-au mai rămas din ce aveam, despre cele care s-au pierdut în timp ori s-au transformat, dar și despre câteva tradiții pe care societatea noastră le-a dezvoltat în ultimii ani, sau le-a adoptat de-a dreptul din alte culturi.
„Am încercat să ne referim la ideea de ritual, începând de la cel canonic, scolastic, pornind de la pragurile din viața omului, continuând cu ceea ce UNESCO a declarat patrimoniu imaterial pentru poporul roman – doina, Călușul, martenița/mărțișorul, dar și cobza, cobzarul și cobzăritul (pentru că este aproape gata dosarul și urmează și al patrulea element pe lista UNECO). Am vorbit despre colindatul de ceată din Muntenia, dar am vorbit și de lucrurile care sunt mai puțin acceptate, din motive complicate, cum ar fi, de pildă, cântările de meseli din comunitatea romă - la 4 dimineața, în mijlocul unei nunți, care ar trebui să fie prilej de veselie, toată lumea începe să cânte un cântec cu un aer de înmormântare, ospățul capătă un alt parfum și toată lumea începe să plângă în hohote. Chestiunea asta ține de exorcizare colectivă, de lucrurile pe care le facem în comun și care nu ne caracterizează neapărat pe fiecare în parte, dar când suntem toți împreună, când devenim o mulțime, începem să căpătăm și alte comportamente psiho-emoționale. De jur-împrejurul acestor concepte ne-am învârtit. Pornind și terminând cu Constantin Brâncuși, începutul și sfârșitul ideii de simbol, am zis noi, poate mai puțin înțeleasă, dar foarte atent declinată.” (Simion Bogdan Mihai)
Simion Bogdan Mihai și George Gîlea au povestit mai multe despre acest sezon Arhechipuri la invitația Dariei Ghiu, în emisiunea Orașul Vorbește.
Multe dintre urmele culturii noastre populare s-au șters, iar părți însemnate din istoria și cultura noastră ne sunt străine pentru că nu le-am conservat, sau pur și simplu nu le cunoaștem. Seria Arhechipuri, produsă de Radio România Cultural și sponsorizată de Dumbrava Vlăsiei este o formă de recuperare a acestei memorii colective, a culturii noastre populare. Mai cu seamă în contextul în care istoria și identitatea noastră sunt mistificate tot mai mult în spațiul public.
Emisiune sponsorizată de Dumbrava Vlăsiei.
În primul rând, nu ne mai putem raporta strict la cercetarea de teren. Terenul fără bibliotecă nu mai poate sta în picioare, pentru că s-au întâmplat atât de multe lucruri pe parcursul secolului XX și atât de multe turnuri și deraieri, încât e foarte complicat să ajungi la materialul sursă. Iar sursele la noi, la români, nu-s foarte vechi. Înregistrări mai devreme de 1917, 1919, 1921 nu avem. Și în al doilea rând, cred că e nevoie de o perpetuă comparație - pentru că nu cred că mai trăim în lumea autohtonismului pur în care suntem noi de capul nostru pe lumea asta - cu ce s-a întâmplat la bulgari, la sârbi, la ucrainieni, la basarabeni, la ruși, măcar în partea asta de lume.