SEMPERVIVUM de Ziua Muzicii Vechi
17 Martie 2024, 05:36
În contextul celebrării Zilei Muzicii Vechi, Bucureștiul va fi gazda unui eveniment muzical de excepție – SEMPERVIVUM. Pe data de 21 martie, de la ora 19, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României.
Sempervivum este un concert despre prospețimea muzicii vechi, cu piese din Barocul muzical timpuriu, prezentat de ansamblul de muzică barocă Sempre și de invitata acestuia, violonista Mira Glodeanu, una dintre cele mai importante interprete de vioară barocă din lume și o prezență rară pe scenele de concert românești.
Concertul îl are ca figură centrală pe Heinrich Ignaz Franz von Biber, (dublu sărbătorit în anul 2024, la 380 de ani de la naștere și 320 de ani de la moarte) dar include și lucrări ale unor compozitori iconici ai Barocului muzical precum Henry Purcell și Dieterich Buxtehude. În egală măsură, concertul este și un omagiu adus „noutății muzicii vechi”, chiar de ziua celui mai important muzician al Barocului muzical – Johann Sebastian Bach.
Artiștii prezenți pe scenă sunt: Mira Glodeanu (vioară barocă & conducere muzicală), Cristina Vasilache (soprano), Melinda Béres / Mircea Grigore Lazăr (viori baroce), Tamara Dica (viola barocă), Zsombor Filip (arhilăută), Zsombor Lázár (violoncel), István Csata (violone), Raluca Enea (clavecin).
Repertoriul concertului SEMPERVIVUM cuprinde:
- H. I. Fr. von Biber (1644 - 1704): - Serenada à 5 (mit dem Nachtwächterlied). A 877a
- Henry Purcell (1659 - 1695): - See, even night (din opera „The Fairy Queen”, 1692, Z. 629)
- H. I. Fr. von Biber (1644 - 1704): - Fidicinium Sacro Profanum, nr. 3 în re minor (C 80),
- Dieterich Buxtehude (1637 - 1707): - Triosonata nr. 6, în re minor (Hamburg 1694)
- H. I. Fr. von Biber (1644 - 1704): - Fidicinium Sacro Profanum, nr. 4 în sol minor (C 81), - Die Kreuzigung (Sonata X, din „Die Rosenkranz-Sonaten”, C 99),
- Henry Purcell (1659 - 1695): - Suita nr. 5 în Do major (Z 666), - If love is a sweet passion (din opera „The Fairy Queen”, 1692, Z. 629), - Hark! The Echoing Air (din opera „The Fairy Queen”, Z. 629)
- Henry Purcell (1659 - 1695): - Chaconne (din opera „The Fairy Queen”, 1692, Z. 629)
Sempervivum este numele generic ce reunește aproape 40 de specii de plante cunoscute prin aceea că sunt veșnic verzi. Plantele au un aspect de rozetă stelată, formată din frunze cărnoase, de un verde viu, dispuse concentric în jurul unui centru. Numel vine din limba latină şi înseamnă „planta care trăieşte mereu”. Prospețimea și vitalitatea reprezintă cele cele două elemente pe care le au în comun Sempervivum și muzica veche. Această muzică a supraviețuit de-a lungul secolelor, constituind azi un patrimoniu cultural vivant, ce acoperă mai mult de un mileniu de muzică în Europa. Chiar dacă cei care au creat acestor rafinate bijuterii muzicale nu mai sunt în această lume, sunetele au rămas peste timp, încifrate în semiotica muzicală plină de mesaje subtile și seducătoare.
Ziua Muzicii Vechi este sărbătorită în fiecare an la 21 Martie – o dată ce marchează debutul primăverii și nașterea celui mai relevant și prolific autor al muzicii vechi: Johann Sebastian Bach (n. 21 Martie 1685). „Ziua ...” sărbătorește mai mult de un mileniu de muzică în Europa și se constituie în evenimentul anului în domeniul patrimoniului muzical istoric european. Este un proiect de anvergură, cu sute de evenimente (recitaluri, concerte, conferințe), desfășurate în importante orașe europene. Evenimentele sunt transmise live (prin TV, radio, streaming de internet), ajungând, astfel, la o audiență mondială.
Organizarea evenimentului este coordonată de REMA (Rețeaua Europeană de Muzică Veche) – organizația reprezentativă pentru muzica veche din Europa, ce reunește 134 de membri din 23 de ţări. Spectacolele au loc simultan în toată Europa în organizarea membrilor REMA. Edițiile anterioare ale acesteia au avut loc sub Înaltul Patronaj al Comisarului European pentru Cultură și UNESCO și cu sprijinul Comisiei Europene. De asemenea, evenimentul a beneficiat, încă de la prima ediție de parteneriatul EBU (European Broadcasting Union) și al altor instituții europene.
Ansamblul de muzică barocă SEMPRE a fost fondat în anul 2020 de clavecinista Raluca Enea și reunește muzicieni specializați în interpretarea muzicii vechi. Repertoriul abordat este, în principal, cel al Barocului muzical de secol XVIII dar programele de concert abordează și piese aparținând sec. al XVII-lea sau lucrări din perioada premergătoare Clasicismului muzical.
Preocupările membrilor ansamblului se referă la autenticitatea interpretării (atât din perspectiva stilisticii muzicale cât și din cea a instrumentelor utilizate – copii după originale istorice) și la cercetarea muzicologică minuțioasă, aspecte ce permit abordarea unor concepte repertoriale originale. Muzicienii ce formează ansamblul s-au specializat în domeniul muzicii vechi, prin intermediul unor cicluri de master, studii de licență sau cursuri de măiestrie, în cadrul unor instituții de prestigiu din Europa și au o activitate de peste 20 de ani în domeniul interpretării muzicii vechi. SEMPRE are o structură modulară, adaptabilă mai multor tipuri de repertoriu, mergând de la formule camerale de duo sau trio, până la formule extinse, de tip orchestral. Deși înființat de curând, ansamblul are o activitate intensă fiind prezent până acum la cele mai importante evenimente de profil din țară (Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul de Muzică Veche București, Festivalul de Muzică Veche Miercurea-Ciuc, etc). SEMPRE colaborează cu muzicieni importanți din domeniul muzicii baroce precum violonista Mira Glodeanu. Între proiectele următoare ale ansamblului se numără două colaborări cu violonistele Petra Müllejans și Martyna Pastuszka și finalizarea albumului audio „Sempre Vivaldi”.
Între producțiile din ultimii doi ani ale ansamblului se numără: „Sempre Vivaldi”, „Haendel vs Haendel”, „Les Caractères”, „Baroque unknown”, „Sparkling Haendel”, „Bach by night”, „To B or not to B”, „Soli e tutti” (proiect realizat împreună cu violonista Mira Glodeanu), „Sempervivum”.
Pentru mai multe informații și pentru bilete, vă rugăm să accesați: tinyurl.com/Sempervivum1
Pentru mai multe informații despre Ziua Muzicii Vechi (Early Music Day) puteți accesa site-ul oficial: https://www.earlymusicday.eu/
Link-uri video:
https://www.youtube.com/watch?v=e9UvcsztTzc
https://www.youtube.com/watch?v=INEHldfXnJQ
https://www.youtube.com/watch?v=yRV9CTDhYkQ