Valoarea timpului este inestimabilă. „Factorul 1%, obiceiuri mici pentru rezultate mari” de Luca Mazzucchelli

03 Aprilie 2025, 16:44
Ediția nouă adăugită apărută la ACT și Politon, a cărții lui Luca Mazzucchelli – „Factorul 1%, obiceiuri mici pentru rezultate mari” vine și ne confirmă ceea ce știm din experiența personală, dacă ne-am confruntat în timp, cu dorința unor acumulări, performanțe, reușite.
Autorul însă analizează fiecare element pe care l-am putea aduce în viața noastră, ca mai apoi, să-i determinăm o importanță mai mare și deci, să-i acordăm o durată ceva mai semnificativă din timpul nostru. În mod evident, decizia trebuie să fie în totalitate a noastră, asumată, nu impusă din exterior căci altfel, abandonarea obiceiului va apărea rapid.
Conținutul cărții psihologului Luca Mazzucchelli este structurat în patru părți. Stabilirea direcției în viață este decizia care dă tonul tuturor evenimentelor următoare. Mindset-ul face diferența, afirmă autorul. Dar ce înseamnă oare mindset-ul?
„Totalitatea ideilor pe care ni le facem despre realitate, poate infuența puternic modul în care ne simțim și ne comportăm, ba chiar și direcția în care o va lua viața noastră” – notează psihologul. Suntem cauză sau efect?
Dacă vom decide că suntem cauză, vom interveni în viața noastră și vom îmbrățișa schimbarea; undeva facem ceva greșit sau insuficient și trebuie să ne modificăm atitudinea. Marile schimbări nu se fac totuși de azi pe mâine și ar trebui să le acordăm timp. Aici, apare acel 1% cu care putem începe.
Mentalitatea pozitivă este cea care ne păstrează într-o formă bună și ne diferențiază de ceilalți. Exemplele pe care le oferă psihologul sunt legate de studiile apărute ca urmare a unor cercetări de durată și deci, reușitele sunt dovedite științific.
Spre exemplu, felul în care ne raportăm la îmbătrânire ar putea să aibă efecte negative asupra noastră, dacă avem o privire tristă asupra vârstei, iar gândurile apăsătoare ne vor demobiliza. Această atitudine ne va cauza cu certitudine, probleme. Dacă însă, suntem optimiști și nu ne caracterizează pasivitatea cu care așteptăm sfârșitul, dacă gândim pozitiv și avem activități care ne bucură, ne pun în mișcare și în conexiune cu lumea, vom fi mai bine decât confrații noștri care au abandonat ”viața”.
Anatomia obiceiurilor și identitatea este un alt capitol al cărții. Aici, se dovedește că motivația ar trebui să fie foarte puternică dacă ne propunem să reușim. Și pentru că schimbarea nu poate avea loc repede, trebuie să ne asumăm și timpul, să înțelegem durata în care totul poate căpăta sens, se poate vedea schimbarea și deci, ne putem bucura de rezultate.
În al treilea capitol, un gând esențial este acela de a-ți modifica mediul pentru a-ți schimba comportamentul.
„Mediul poate fi un aliat valoros al voinței” afirmă psihologul. Putem sau nu să renunțăm la mediul nostru în favoarea altuia? E o întrebare!
Felul în care ne punem obiceiurile în practică reprezintă conținutul unui alt capitol al acestei cărți. Dozarea lucrurilor care ne fac plăcere și care ne încarcă bateriile ar trebui să fie în strânsă legătură cu acțiunile pe care avem obligația să le facem și care sunt mari consumatoare de timp și energie.
Reușita obligațiilor noastre ține de un echilibru care trebuie căutat în viață. Odată găsit, trebuie exersat și acceptat, ca cea mai bună formulă la acel moment. Timpul însă, ne va spune unde și cum ar trebui să mai avem intervenții pentru a avea parte de o schimbare încă și mai valoroasă în viața noastră.
Realizatoare Roxana Păsculescu