Ascultă Radio România Cultural Live

Privighetorile și concertele se aud anul acesta în Buzău, București și Cluj la Noaptea Privighetorilor 2024

Galerie foto (1)

30 Mai 2024, 11:27

Societatea Ornitologică Română (SOR) vă dă întâlnire la cea de-a 11-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Venim și anul acesta cu o locație nouă, Parcul Crâng din Buzău fiind gazda evenimentului în 1 iunie. La București și la Cluj, publicul este așteptat în 9 iunie în Campusul Universității de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară și în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

2024 este anul în care se împlinește un secol de la evenimentul care a inspirat Noaptea Privighetorilor - prima transmisiune radiofonică în direct, din natură, realizată de BBC în mai 1924, când ascultătorii postului de radio au avut ocazia să asculte duetul realizat de violoncelista Beatrice Harrison cu privighetorile din grădina casei sale. Evenimentul nostru este o combinație reușită de elemente captivante: tururi ornitologice ghidate de cunoscători ai păsărilor, specialiști sau voluntari, ateliere educative în aer liber, pentru copii de toate vârstele, expoziții de fotografie despre păsări și natură, totul culminând cu un concert instrumental de muzică clasică, tot în aer liber. De cele mai multe ori, muzica cu care ne desfătăm la finalul evenimentului nostru este inspirată direct din natură, chiar de către păsările pe care uneori avem norocul să le vedem și auzim.

„Noaptea Privighetorilor este evenimentul care atrage alături de noi copii și părinți, iubitori de natură și de muzică sau curioși și doritori de experiențe noi. Pentru că această alăturare de activități educative, care se desfășoară în aer liber, cu un concert de muzică instrumentală, susținut și el tot pe o scenă în natură, nu încetează nici după atâția ani să adune în jurul nostru numeroși participanți. De aceea, dorim să exploatăm la maxim această întâlnire și să creștem numărul celor care protejează păsările și natura. Astfel, avem activități pentru vârste și gusturi diferite și încercăm mereu să ducem cântecul privighetorilor în locuri noi.”, spune coordonatoarea proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.

Programul complet al ediției din acest an

Buzău, 1 iunie 2024, Parcul Crâng – La Foișor

17:00 - 19:00 tururi ghidate de membrii și voluntarii SOR

17:00 - 19:00 ateliere educative pentru copii de toate vârstele

17:00 - 19:00 expoziția fotografică dedicată vieții microscopice a păsărilor sălbatice, realizată în colaborare cu Centrul de Microscopie Electronică „C. Crăciun” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Agigea Bird Observatory din cadrul Stațiunii Biologice Marine „Ioan Borcea” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

19:00 - 19:30 recital instrumental susținut de Orchestra Liceului de artă „Margareta Sterian” din Buzău

Parteneri: Primăria Municipiului Buzău, Liceul de Artă „Margareta Sterian”

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite.

București, 9 iunie 2024, Campusul Universității De Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară

17:00 - 19:00 - tururi ghidate de biologii și membrii SOR

17:00 - 19:00 - ateliere educative pentru mici și mari

17:00 - 19:00 - expoziție de fotografii realizate de campion mondial la canotaj Sergiu Bejan

19:00 – recital susținut de Formația Instrumentală Pro Nobile.

Partener: Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite.

Cluj, 9 iunie 2024, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”

17:00 - 19:40 tururi ghidate de biologii și colaboratorii SOR (ghidaj în limba română și în limba maghiară) pe aleile parcului în căutarea păsărilor

17:00 - 20:00 ateliere educative pentru cei mici

17:00 - 20:00 Expoziția „Naturopolis - Natura de lângă noi”, rezultatul unui concurs de fotografie de natură urbană realizat de FORONA (Organizația Fotografilor de Natură din România) cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov. Participanții au realizat fotografii prin intermediul cărora au fost scoase în evidență prezența și adaptarea animalelor sau a plantelor sălbatice în mediul antropic sau imagini care prezintă aspectele benefice ale coabitării omului cu natura sălbatică în zonele locuite.

20:00 - 20:40 recital instrumental susținut de Cvintetul de suflători Duende

Parteneri: Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, NaturalNet, Exclusiv Catering, Hugo, FORONA

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite, dar se achită biletul de intrare în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

„Sperăm ca participanții să plece de la evenimentul nostru mai conectați cu natura și cu ei înșiși. Să realizeze ce efecte benefice au asupra noastră relaxarea și petrecerea timpului în aer liber, alături de cei dragi, dar și că nu e nevoie să străbată distanțe mari pentru a avea acces la natură. Orașele noastre au rezerve de oxigen și bunăstare în parcurile și grădinile lor și e de datoria noastră să luptăm pentru ele, să le menținem cât mai naturale și mai accesibile, ba chiar să le mărim numărul și suprafața. Natura urbană capătă peste tot în lume un rol de prim rang în asigurarea unei bunăstări fizice, dar mai ales psihice a locuitorilor orașelor. SOR se străduiește să aducă în atenția publicului de la noi această valoroasă rezervă.”, a mai precizat Teodora Domșa.

***

Despre Societatea Ornitologică Română

Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Despre USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) este o instituţie de învăţământ superior şi cercetare acreditată, cu personalitate juridică, ce face parte din reţeaua instituţiilor de învăţământ superior de interes public, având caracter nonprofit şi apolitic. USAMV este organizată şi funcţionează în conformitate cu prevederile Constituţiei României, ale legislaţiei şi reglementărilor naţionale din domeniul învăţământului, cu Carta universitară şi regulamentele proprii pentru a-şi îndeplini misiunea asumată.

Misiunea USAMV este ca prin educaţie şi cercetare ştiinţifică să formeze specialişti cu un înalt grad de calificare şi cu competenţe corespunzătoare exigenţelor pieţei forţei de muncă în domeniile fundamentale: „ştiinţe inginereşti” și „ştiinţe biologice și biomedicale”.

Domeniile de studii pe care le acoperă USAMV sunt: Agronomie, Biologie, Silvicultură, Horticultură, Ingineria și Gestiunea Producțiilor Animaliere, Medicină Veterinară, Ingineria produselor alimentare, Inginerie civilă, Ingineria mediului, Inginerie geodezică, Biotehnologii, Ştiinţe inginereşti aplicate, Inginerie şi management, Inginerie şi management în agricultură şi dezvoltare rurală.

Despre Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul muzeu etnografic din România. A fost constituit în anul 1922 și a început să funcționeze, oficial, din 1 ianuarie 1923. Este primul muzeu românesc înființat pe baza unui program științific, la a cărui alcătuire au contribuit mari specialiști ai epocii. Instituția a fost găzduită în diverse clădiri din oraș, iar din anul 1957, Muzeului i-a fost atribuit actualul său sediu, clădirea istorică „Reduta” de pe strada Memorandumului nr. 21, care adăpostește și în prezent secția pavilionară a muzeului. O a doua secție a muzeului este cea în aer liber, Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, primul muzeu în aer liber din România, înfiinţat la 1 iunie 1929. Construcțiile expuse în secția în aer liber se numără printre cele mai vechi şi mai valoroase monumente de arhitectură din patrimoniul etnografic al României.

Despre FORONA

Organizația Fotografilor de Natură din România, a fost înființată în 2015 cu scopul de a dezvolta și promova domeniul fotografiei de natură. Membrii asociației sunt fotografi profesioniști sau amatori care documentează aspecte ale vieții sălbatice și care sprijină și se implică în proiecte de conservare a zonelor naturale. Asociația a elaborat și primul cod etic din România referitor la fotografia de natură, un set de reguli și principii de comportament și de fotografiat în natură.

FORONA este o asociație deschisă către colaborări sau proiecte care să ajute la promovarea naturii și la protejarea acesteia.

Gabriel și Simina Croitoru în turneul „Vioara lui Enescu”, la Bologna, pe 4 decembrie
Muzică-Dans-Arte 03 Decembrie 2024, 15:07

Gabriel și Simina Croitoru în turneul „Vioara lui Enescu”, la Bologna, pe 4 decembrie

Pe 4 decembrie, Turneul Vioara lui Enescu va ajunge pentru prima dată la Bologna. Două dintre viorile care i-au aparținut...

Gabriel și Simina Croitoru în turneul „Vioara lui Enescu”, la Bologna, pe 4 decembrie
Mezzosoprana Ruxandra Donose, sopranele Leontina Văduva și Teodora Gheorghiu și bas-baritonul Sorin Coliban au cântat pentru diaspora românească din Elveția, Franța și Italia. Pe 4 decembrie, vor putea fi ascultaţi la Ateneul Român din Bucureşti
Muzică-Dans-Arte 03 Decembrie 2024, 12:15

Mezzosoprana Ruxandra Donose, sopranele Leontina Văduva și Teodora Gheorghiu și bas-baritonul Sorin Coliban au cântat pentru diaspora românească din Elveția, Franța și Italia. Pe 4 decembrie, vor putea fi ascultaţi la Ateneul Român din Bucureşti

Mezzosoprana Ruxandra Donose împreună cu pianistul Sergiu Tuhuțiu, soprana Leontina Văduva alături de pianistul şi...

Mezzosoprana Ruxandra Donose, sopranele Leontina Văduva și Teodora Gheorghiu și bas-baritonul Sorin Coliban au cântat pentru diaspora românească din Elveția, Franța și Italia. Pe 4 decembrie, vor putea fi ascultaţi la Ateneul Român din Bucureşti
Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă de Dvořák,  dirijată de Gabriel Bebeșelea, la Sala Radio
Muzică-Dans-Arte 02 Decembrie 2024, 13:35

Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă de Dvořák, dirijată de Gabriel Bebeșelea, la Sala Radio

În 1969, acum exact 55 de ani, Neil Armstrong lua cu el în Misiunea Apollo 11 pe Lună o înregistrare a...

Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă de Dvořák, dirijată de Gabriel Bebeșelea, la Sala Radio
Muzeul Național de Artă Timișoara prezintă expoziția „De Anima”  semnată de artistul Gheorghe Fikl
Muzică-Dans-Arte 02 Decembrie 2024, 00:54

Muzeul Național de Artă Timișoara prezintă expoziția „De Anima” semnată de artistul Gheorghe Fikl

Muzeul Național de Artă Timișoara  anunță deschiderea expoziției „De Anima” semnată de Gheorghe Fikl ,...

Muzeul Național de Artă Timișoara prezintă expoziția „De Anima” semnată de artistul Gheorghe Fikl
Roman Tolici deschide NEW HOPE la Brașov, primul dintre cele cinci orașe incluse într-un traseu itinerant al expoziției
Muzică-Dans-Arte 02 Decembrie 2024, 00:36

Roman Tolici deschide NEW HOPE la Brașov, primul dintre cele cinci orașe incluse într-un traseu itinerant al expoziției

Muzeul de Artă Brașov și Mobius Gallery anunță deschiderea NEW HOPE , cea mai recentă expoziție a artistului Roman Tolici ,...

Roman Tolici deschide NEW HOPE la Brașov, primul dintre cele cinci orașe incluse într-un traseu itinerant al expoziției
Un regal dedicat violoncelului: ARTCELLO FESTIVAL pentru prima oară în România
Muzică-Dans-Arte 02 Decembrie 2024, 00:25

Un regal dedicat violoncelului: ARTCELLO FESTIVAL pentru prima oară în România

Miercuri, 4 decembrie 2024 (de la 19.00) , 4 violonceliști cu o frumoasă carieră internațională vor cânta la Sala Radio...

Un regal dedicat violoncelului: ARTCELLO FESTIVAL pentru prima oară în România
Weekend cultural - Recomandări pentru 29 noiembrie - 1 decembrie
Muzică-Dans-Arte 01 Decembrie 2024, 02:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 29 noiembrie - 1 decembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 29 noiembrie - 1 decembrie
Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide pentru public
Muzică-Dans-Arte 30 Noiembrie 2024, 18:33

Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide pentru public

S-au încheiat lucrările de restaurare şi refacere ale Catedralei Notre Dame din Paris după incendiul masiv din 2019 ,...

Catedrala Notre-Dame din Paris se redeschide pentru public
Ascultă live

Ascultă live

21:10 - 22:00
Idei în nocturnă - Pagini de istorie
Ascultă live Radio România Cultural
21:05 - 21:30
OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
21:00 - 22:00
Deutsch 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
21:00 - 22:00
BUSINESS CLUB/DOSARELE SECOLULUI XX (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
21:00 - 21:26
Italiano 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru