Ascultă Radio România Cultural Live

Patru zile dedicate tinerilor regizori la cea de-a VI-a ediție a Festivalului THEATER NETWORKING TALENTS (TNT) 2-5 iulie 2024

Patru zile dedicate tinerilor regizori la cea de-a VI-a ediție a Festivalului THEATER NETWORKING TALENTS (TNT) 2-5 iulie 2024

28 Iunie 2024, 12:00

Festivalul Theater Networking Talents (TNT), organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” și coordonat de regizorul Bobi Pricop începe marți, 2 iulie 2024 la Craiova.

Timp de patru zile, cea de-a șasea ediție a Festivalului TNT va găzdui un showcase incluzând șase spectacolele semnate de șase tineri regizori din promoția 2024, absolvenți ai programelor de regie licență și master ale facultăților de teatru din România din promoția 2024.

Anul acesta TNT găzduiește la Craiova manageri, directori artistici și reprezentanți ai aproape 20 de instituții teatrale din România, printre care se numără Teatrul Nottara, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Național de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, Teatrul ,,Țăndărică” București, Teatrul Masca, Teatrul ,,Ion Creangă” București, Teatrul pentru tineret și copii ,,Colibri” Craiova, Teatrul Național ,,Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Municipal Bacovia Bacău, Teatrul Dramatic ,,I.D.Sîrbu” Petroșani, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul ,,Regina Maria” Oradea, Teatrul Municipal ,,Csíki Játékszín” Miercurea Ciuc, precum și teatre independente precum Reactor de Creație și Experiment sau Teatrelli.

Spectacolelor tinerilor regizori vor fi urmate de sesiuni de Q&A moderate de redactorii publicației Teatrul Azi, criticii de teatru Irina Zlotea și Octavian Szalad. Programul acestora cuprinde:

  • ,,10”, regia Norbert Nagy, absolvent al programului de masterat Arta Regiei, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș - miercuri, 3 iulie, ora 18:00, Sala “Amza Pellea”
  • ,,Afară, în fața ușii”, regia Alexandru Ianăși, absolvent al programului de licență Regie de Teatru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” - vineri, 5 iulie, ora 18:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu”
  • ,,Auch!”, regia George Zamfir, absolvent al programului de masterat Regie de Teatru, Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” - joi, 4 iulie, ora 15:00, Sala “Amza Pellea”
  • ,,Lucruri mici și extraordinare”, regia Rebeca Crețu, absolventă a programului de licență Regie de Teatru, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” - joi, 4 iulie, ora 17:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu”
  • ,,Memoriile unui Lolo”, regia Mark-Cristopher Demeter, absolvent al programului de masterat Arta Regizorului, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș - miercuri, 3 iulie, ora 15:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu”
  • ,,Peste cadavrul meu”, regia Irina Caraulă (Alaska), absolventă a programului de licență Regie de Teatru, Universitatea Babeș-Bolyai - vineri, 5 iulie, ora 15:00, Sala “Amza Pellea”

În deschiderea celei de-a șasea ediții a festivalului, va fi prezentat începând cu ora 17:00 la Sala Atelier a Teatrului Național ,,Marin Sorescu” un preview al spectacolului ,,Reconstituirea”, în regia Catincăi Drăgănescu (concept Catinca Drăgănescu și Ciprian Făcăeru).

Inspirat din filmul cu același nume regizat de Lucian Pintilie și alte opere impregnate de spiritul anilor ‘68, spectacolul urmărește tineri din colțuri diferite ale lumii, care chestionează propria identitate și felul în care funcționează lumea din jurul lor. Dragostea, arta și revoluția se amestecă într-un carusel de emoții și experiențe. Ar putea fi 1968, sau ar putea fi acum. Revolta e în aer, revoluția e o stare de spirit, „la vie est plus forte que l’imagination”.

Spectacolul este o producție a Teatrului Național Marin Sorescu, parte a proiectului #ACuTe, co-finanțat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene

De la ora 19:00 vor avea loc la Sala I.D. Sîrbu un spectacol-lectură cu fragmente din piese scrise de dramaturgii canadieni Martin Bellemare, Mishka Lavigne, Olivier Sylvestre și Marie-Claude Verdier.

Finalul primei zile va aduce un concert susținut de trupa Dl. Goe de la ora 21:00 în grădina Teatrului Național din Craiova.

În acest an organizatorii festivalului acordă o atenție deosebită dramaturgilor și traducătorilor ce lucrează în domeniul artelor spectacolului. Spectacolele lectură precum cel cu fragmente din piese scrise de dramaturgi contemporani canadieni, cel după piesa „Să vezi elefanți roz” de dramaturga estoniană Piret Jaaks sau performance-ul Combates de Dramaturgia organizat în parteneriat cu Instituto Cervantes reprezintă doar una dintre componentele ce conturează perspectivele acestei ediții dedicate dramaturgiei și traducerii.

Dezbaterile și atelierele moderate de criticul de teatru Iulia Popovici întregesc această agendă, atât prin tematicile abordate, cât și prin prezența invitaților ce-și vor împărtăși perspectivele prin prisma propriilor experiențe profesionale în România și în străinătate.

Pe lângă acestea, în cele patru zile de reprezentații artistice și schimburi de idei, TNT va propune vizionări de filme, concerte, lansări de carte, petreceri și întâlniri-laborator interdisciplinare.

O seară dedicată cinemaului - Cinema Night este programată miercuri, 3 iulie, în cadrul căreia vor fi prezentate filme realizate de absolvenți ai specializărilor Regie de Film ale universităților din România. Selecția filmelor, realizată de Andrei Rus, include:

  • ,,Berliner Kindl”, regia Lucia Chicoș (UNATC)
  • ,,Dimineața lui Oedip”, regia Eszter Tompa (UBB)
  • ,,Linge-mă”, regia Bianca Stancu (Universitatea din Craiova)
  • ,,Dansez și eu la nunta părinților mei”, regia Andreea Chiper (UNATC)
  • ,,Circ”, regia Ion Alexandru Sîrbu (UBB)
  • ,,Preludiu”, regia Szatmári Loretta (Universitatea Sapientia)
  • ,,Antrenamentul de noapte”, regia Bogdan Alecsandru (UNATC)

În plus față de parteneriatele pe care festivalul le consolidează și în acest an cu facultățile de teatru din România, prin TNT este susținută și cooperarea interuniversitară la nivel național, ca dovadă fiind prezentarea în data de 3 iulie la ora 13:00 a spectacolului ,,Expuși” de Ionuț Sociu și Vlad Bălan, regia Vlad Bălan, produs în cadrul rezidențelor Teatrului Național din Craiova, în parteneriat cu UBB Cluj și Departamentul de Arte și Media al Universitatea din Craiova, sub coordonarea regizorului Bobi Pricop, asistent Mihai Gligan.

Ca platformă de networking și spațiu-experiment al dialogurilor din și în zone creative, TNT dezvoltă de la an la an secțiunea specială People of TNT, dedicată profesioniștilor din peisajul cultural național și internațional. Anul acesta, peste 60 de tineri actori, regizori de teatru și de film, teatrologi, compozitori, manageri culturali și consultanți artistici vor fi parte din corpul People of TNT. Acestora li se adaugă profesori de teatru, critici, dramaturgi și traducători și, nu în ultimul rând, directori de teatre, instituții culturale publice și companii independente din întreaga țară.

Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova cu sprijinul Ministerul Culturii. Printre partenerii acestei ediții se numără Instituto Cervantes, Ambasada Spaniei în România, Centrul Autorilor Dramatici din Québec, UNITER, Teatrul Azi, Tipografia, April Hub.

PROGRAM

2 iulie

17:00, Sala Atelier - RECONSTITUIREA, concept Catinca Drăgănescu și Ciprian Făcăeru, regia Catinca Drăgănescu. Spectacolul face parte din proiectul ACuTe și este o producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova

19:00, Sala ,,I.D. Sîrbu” - SPECTACOL LECTURĂ cu fragmente din piese scrise de dramaturgii canadieni Martin Bellemare, Mishka Lavigne, Olivier Sylvestre, Marie-Claude Verdier, regia Laurențiu Tudor & LANSARE DE CARTE Dramaturgie contemporană din Québec, volum editat de Fundația Culturală „Camil Petrescu” în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Centrul Autorilor Dramatici din Québec, Ministerul Culturii și Comunicațiilor din Québec, Consiliul de Arte și Litere din Québec

21:00, Grădina TNC (Intrare Sala Studio ,,I.D. Sîrbu”) - OPENING CONCERT - DL. GOE

3 iulie

11:00, Foaier TNC 19- TNTalks - Între culturi: România, Canada și retur.

Participanți: Martin Bellemare, Mishka Lavigne, Olivier Sylvestre, Marie-Claude Verdier

Moderator: Iulia Popovici

13:00, Sala Atelier - EXPUȘI, de Ionuț Sociu și Vlad Bălan, regia Vlad Bălan - 1h10’

Spectacol produs în cadrul rezidențelor TNC, în parteneriat cu UBB Cluj și Departamentul de Arte și Media, Universitatea din Craiova, sub coordonarea regizorului Bobi Pricop, asistent Mihai Gligan

15:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu” - MEMORIILE UNUI LOLO de Alex Gorghe, regia Mark-Cristopher Demeter, Masterat Universitatea de Arte din Târgu-Mureș - 1h30’ + Q&A

spectacol produs de #Reactor de creație și experiment Cluj-Napoca

18:00, Sala “Amza Pellea”- 10 de Székely Csaba, regia Nagy Norbert, Masterat Universitatea de Arte din Târgu-Mureș - 2h15’ + Q&A

22:00, Shhh! Silent Garden - CINEMA NIGHT + Q&A. Scurtmetraje realizate de studenți și absolvenți ai secțiilor de regie de film din cadrul UNATC București, UBB Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea Sapientia

4 iulie

11:30, Foaier TNC - LANSARE DE CARTE - ,,Actorul, ca minerul. Ratările tranziției în teatru” de Iulia Popovici

12:00, Foaier TNC - TNTalks - Parlez-vous teatru? Cum traducem

Participanți: Cătălina Stanislav, Alex Văsieș, Raluca Rădulescu, Ioana Anghel, Ciprian Marinescu, Elise Wilk

Moderator: Iulia Popovici

15:00, Sala “Amza Pellea” - AUCH! de George F. Walker, regia George Zamfir, Masterat UNATC București - 1h30’ + Q&A

17:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu” - LUCRURI MICI ȘI EXTRAORDINARE de Daniela Arroio și Micaela Gramajo, regia Rebeca Crețu, Licență UNATC București- 1h30’ + Q&A

19:00, Tipografia Hub - COMBATES DE DRAMATURGIA, organizat în parteneriat cu Instituto Cervantes

5 iulie

11:00, Sala Atelier - SPECTACOL LECTURĂ după piesa estoniană “Să vezi elefanți roz”

de Piret Jaaks, regia Mihai Gligan

12:00, Foaier TNC - TNTalks – Bucătăria dramaturgului. „Mirodenii” româno-spaniole

Participanți: Ionuț Sociu, Alex Tocilescu, Doru Vatavului, Esther Carrodeguas, Nando Lopez, Paco Gamez, Alina Cantacuzino, Jorge Jiménez, Alex Stanciu, Miguel Cuerdo

Moderator: Iulia Popovici

15:00, Sala “Amza Pellea” - PESTE CADAVRUL MEU de Stefan Hornbach, regia Alaska Licență UBB Cluj - 1h45’ + Q&A

18:00, Sala Studio “I.D. Sîrbu” - AFARĂ, ÎN FAȚA UȘII de Wolfgang Borchert, regia Alexandru Ianăși, Licență UNATC București - 1h50’ + Q&A

Luiza Zan Symphonic: primul concert simfonic cu piese compuse de Luiza Zan
Muzică-Dans-Arte 02 Aprilie 2025, 11:26

Luiza Zan Symphonic: primul concert simfonic cu piese compuse de Luiza Zan

Miercuri, 9 aprilie 2025 (19.00), cunoscuta solistă de jazz Luiza Zan și Orchestra de Cameră Radio vă invită la Sala Radio la...

Luiza Zan Symphonic: primul concert simfonic cu piese compuse de Luiza Zan
PORTRET: Émile Zola – principalul exponent al naturalismului francez şi european, personaj important al eliberării politice a Franţei
Muzică-Dans-Arte 02 Aprilie 2025, 09:56

PORTRET: Émile Zola – principalul exponent al naturalismului francez şi european, personaj important al eliberării politice a Franţei

Motto:  „Libertatea este una şi indivizibilă; nu poate fi trăită în felii şi distribuită în raţii, ca...

PORTRET: Émile Zola – principalul exponent al naturalismului francez şi european, personaj important al eliberării politice a Franţei
PORTRET: Gică Petrescu – un trubadur fermecător, fără pereche. Rolul Radiodifuziunii în viaţa artistului
Muzică-Dans-Arte 02 Aprilie 2025, 09:52

PORTRET: Gică Petrescu – un trubadur fermecător, fără pereche. Rolul Radiodifuziunii în viaţa artistului

Miercuri, 2 aprilie, se împlinesc 110 ani de la naşterea cântăreţului şi compozitorului Gică Petrescu , unul...

PORTRET: Gică Petrescu – un trubadur fermecător, fără pereche. Rolul Radiodifuziunii în viaţa artistului
Vizite ghidate gratuite  la Muzeul Național de Artă al României
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 13:56

Vizite ghidate gratuite la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va organiza începând cu luna aprilie 2025 , o serie de vizite...

Vizite ghidate gratuite la Muzeul Național de Artă al României
Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich, în concert la Paris
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 12:10

Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich, în concert la Paris

Pe 3 și 4 aprilie 2025, la Paris, dirijorul Ion Marin va conduce Orchestre Philharmonique de Radio France, având-o...

Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich, în concert la Paris
„Rigoletto de Verdi”, la Opera Națională București, în perioada 4-6 aprilie 2025
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 12:07

„Rigoletto de Verdi”, la Opera Națională București, în perioada 4-6 aprilie 2025

În prima săptămână din aprilie 2025, Opera Națională București ne invită să explorăm interacțiunile dintre arta...

„Rigoletto de Verdi”, la Opera Națională București, în perioada 4-6 aprilie 2025
„Un concert-pariu cu el însuși” - Violonistul Liviu Prunaru a deschis primul turneu solo din carieră la Ateneul Român din București, cântând printre spectatori
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 12:03

„Un concert-pariu cu el însuși” - Violonistul Liviu Prunaru a deschis primul turneu solo din carieră la Ateneul Român din București, cântând printre spectatori

Concert Maestro ajunge în această săptămână la Iași (1 aprilie), Bistrița (3 aprilie), Brașov (4 aprilie), Ploiești (5...

„Un concert-pariu cu el însuși” - Violonistul Liviu Prunaru a deschis primul turneu solo din carieră la Ateneul Român din București, cântând printre spectatori
Asociația Entuziart anunță „InTerConectArt” și „Ecosisteme Empatice Incluzive” - două proiecte artistice care subliniază importanța terapeutică a artei
Muzică-Dans-Arte 31 Martie 2025, 17:19

Asociația Entuziart anunță „InTerConectArt” și „Ecosisteme Empatice Incluzive” - două proiecte artistice care subliniază importanța terapeutică a artei

Asociația Entuziart își desfășoară activitatea pornind de la premisa că arta poate și trebuie să fie accesibilă...

Asociația Entuziart anunță „InTerConectArt” și „Ecosisteme Empatice Incluzive” - două proiecte artistice care subliniază importanța terapeutică a artei
Ascultă live

Ascultă live

19:00 - 21:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
19:05 - 19:30
SMART BOX
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
19:00 - 20:00
Français 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
19:05 - 20:00
TOTUL DESPRE ROMÂNIA (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
19:00 - 19:26
Italiano 2
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
19:00 - 20:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
19:04 - 19:30
De vorbă fără catalog
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
19:15 - 19:45
Minorități - Limba Germană
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
19:00 - 20:00
Emisiune în lb. germană
Ascultă live Radio România Timișoara FM
19:03 - 21:00
Școala pământului
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru