În aprilie proiectele Galateca sunt expuse în două spații muzeale de prestigiu, la Sibiu şi Timişoara
19 Aprilie 2024, 06:39
În aprilie două dintre proiectele produse de galeria Galateca sunt expuse în spații muzeale de prestigiu din Sibiu și Timișoara. Astfel la Muzeul Național Brukenthal, expoziția Ancăi Boeriu, That's my line, de vizitat până pe 30 aprilie și la Muzeul Național de Artă Timișoara, Galeria L, proiectul lui Liviu Stănescu, Am fost la capătul lumii, poate fi vizionat între 17 și 28 aprilie. Galateca continuă astfel șirul colaborărilor cu instituții culturale prestigioase, confirmând astfel valoarea proiectelor inițiate sau curatoriate din ultimii ani.
That`s My Line IAnca Boeriu | Solo Show
6 – 30 aprilie | 2024 I Muzeul de Artă Contemporană - Muzeul Național Brukenthal I Curator: Ana Negoiță, Alexandra Runcan
Muzeul Național Brukenthal a vernisat pe 6 aprilie 2024, în sala de expoziții temporare de la parterul Muzeului de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, expoziția That`s My Line a artistei Anca Boeriu. Axa centrală a conceptului curatorial a fost construită pentru a susține această serie nesfârșită de povești individuale ale privitorilor, constituind infinitatea de puncte ce dau contur liniei trasate la nivel simbolic de artistă – My Line – linie care devine metafora propriei biografii, un ADN personal și artistic al Ancăi Boeriu. (Ana Negoiță).
Lucrările de gravură şi acuarelă de mari dimensiuni au fost create special pentru acest proiect, continuând demersul artistic inițiat în urmă cu câțiva ani. Parteneri în proiect sunt şi Universitatea București - Centrul de excelență în studiul imaginii (CESI), Asociația Imagora CESI.
Anca Boeriu a absolvit secția Grafică la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în anul 1982, iar din anul 2008 deține titlul științific de Doctor în Arte Vizuale. În prezent este lector la Universitatea Națională de Arte din București, secția Grafică. Din 2016 este Președinte al filialei de grafică a Uniunii Artiștilor plastici din România, având în administrare Galeria Simeza din București. Anca se numără printre membri fondatori ai Asociației Internaționale „Prietenii Muzeului Național de Artă al României”, membră a Asociației Internaționale MitOst Germania, delegată a României la Trienalei de Gravură de la Chamallier, Franța, iar din anul 2014 este inițiatoarea și coordonatoarea Bucharest International Print Biennale.
Am fost la capătul lumii | Liviu Stănescu
17-28 aprilie 2024, Muzeul Național de Artă Timișoara, Galeria L
Joi, 18 aprilie 2024, 𝐨𝐫𝐚 𝟏8:𝟎𝟎, are loc 𝐯𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞 și lansarea volumului 𝑨𝒎 𝒇𝒐𝒔𝒕 𝒍𝒂 𝒄𝒂𝒑𝒂̆𝒕𝒖𝒍 𝒍𝒖𝒎𝒊𝒊 de 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐒𝐭ă𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 la Timişoara. Vor participa - alături de autor – Melania Cincea și Cristian Tzecu. Expoziția este curatoriată de Roxana Lăpădat și Andreea Sandu și pornește de la volumul omonim, semnat de Liviu Stănescu și publicat la Editura Humanitas, în 2023:
“Călătorului îi șade bine cu drumul. Dar la fel de bine îi stă și în ipostaza de povestitor, de îmblânzitor de cuvinte și de născocitor de lumi. Liviu Stănescu este un colecționari de stări, trăiește pentru a călători și călătorește pentru a simți. Călătoriile lui nu creează cadrul unor documentări obiective, ci sunt prilejul unor introspecții și căutări profund personale. Iar atunci când cuvântului i se adaugă imaginea, lumile lui Liviu Stănescu devin o experiență în sine, transformând cititorul-privitorul-spectator într-un călător-visător.”
„Am fost la capătul lumii” s-a aflat în top 10 al celor mai bine vândute cărți ale Editurii Humanitas la Bookfest București 2023, precum și în luna decembrie 2023.
Proiectul este organizat împreună cu editura Humanitas.