BUDAPEST GYPSY SYMPHONY ORCHESTRA - 10 iunie 2024, Sala Palatului, ora 19:00
24 Aprilie 2024, 13:38
De aproape 40 de ani, Orchestra Simfonică Țigănească din Budapesta păstrează tradițiile și reprezintă o valoare de neprețuit la nivel global. Cu arta și muzica ei, această orchestră va găsi calea către inima publicului oriunde și oricând, îmbogățind astfel portofoliul colorat al culturii europene. De la înființarea sa din 1985, orchestra a susținut mai mult de o mie de concerte- de la mici locuri comunitare până la săli de concerte mari și celebre din întreaga lume. Au cântat în orașe din Africa, America, Asia, Australia și Europa. A devenit astfel o instituție emblematică în sine care transmite și reprezintă o serie de valori în cadrul concertelor, punând astfel și o punte între diferitele pături sociale.
Potrivit criticilor, „există ceva încântător” atunci când „cea mai faimoasă și cea mai mare orchestră țigănească din lume” apare pe scenă. Motivul din spatele acestui lucru este entuziasmul de la fiecare spectacol. Pe lângă operele de artă clasice – inclusiv cele ale lui Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Ceaikovski, Sarasate, Strauss – publicul este încântat și de muzica tradițională țigănească maghiară cât și de cântece populare.
Spectacolele lor înseamnă atât conservarea și îngrijirea sunetului tradițional, redat de aranjamente speciale și unice dar și experimentarea muzicală a lumii moderne.
Orchestra Simfonică Țigănească din Budapesta 100 de viori tigănești se încadrează astfel organic în sistemul maghiar de instituții culturale. Scopul său principal este de a menține această valoare muzicală excepțională păstrând tradiția de secole transmisă de țigani din generație în generație ca moștenire de familie.
În anul 2000 au câștigat Premiul pentru Patrimoniul Maghiar, în același an în care au fost incluși și în Cartea Recordurilor Guinness. Din martie 2018, Orchestra Simfonică Țigănească din Budapesta, 100 de viori tigănești au dreptul să folosească titlul distins de HUNGARICUM- un termen colectiv care indică o astfel de valoare care merită distincția și excelența.
Proiectului de spectacol i se alătură și Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar care va organiza o expoziție cu istoria rromilor în foaierul Sălii Palatului în ziua spectacolului. Expoziția este un proiect al Muzeului Etnografic din Budapesta. Expoziția: Cântă, lăutare! – Muzica lăutărească de la Liszt până la Hungaricum: un proiect care prezintă procesul prin care s-a creat, cu ajutorul lăutarilor, muzica „maghiară”– verbunkul și ceardașul – integrată în cultura națională maghiară.
Expoziția pornește de la volumul intitulat Despre țigani și muzica lăutărească în Ungaria scrisă de Franz Liszt, apărut în 1861, și stabilirea ca „hungarikum” a muzicii lăutărești maghiare, respectiv a artei lăutarilor care cântă verbunk și ceardaș, ceea ce datorită Budapest Gypsy Symphony Orchestra devine parte din patrimoniul cultural maghiar. Expoziția prezintă istoria lăutarilor și a unor muzicieni renumiți, de la tarafurile sătești până la orchestrele invitate și în străinătate, accentuând rolul de „punte” al muzicii lăutărești odată cu apariția marilor orchestre.