O bijuterie a Bucureştiului
04 Octombrie 2019, 07:14
La începutul lunii septembrie 2019, Muzeul Municipiului Bucureşti redeschidea către public, o casă-muzeu, o bijuterie a Capitalei.
“Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck se află în nordul Bucureştilor, pe strada Vasile Alecsandri, la nr. 16. Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de către Cecilia Cuțescu-Storck și de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Capitalei.”
Casa-muzeu, monument de patrimoniu construit de cei doi artişti între anii 1911 și 1913 - adună laolaltă operele mai multor generaţii de artişti plastici din familie. Desigur, cei pe care îi vom cunoaşte mai bine -vizitând imobilul din centrul Bucureştiului- sunt pictoriţa Cecilia Cuţescu- Storck şi Frederic Storck. Atelierele lor păstrează după atâtea decenii parfumul unei epoci trecute, glorioase din punct de vedere artistic. Cele două spaţii de creaţie sunt definitorii pentru înţelegerea artiştilor care le-au gândit şi care au trăit deplin înăuntrul lor, visele şi proiectele de-alungul vieţii.
Muzeul Municipiului Bucureşti oferă pe site-ul instituţiei date informative importante pentru Familia Storck, dar şi pentru înţelegerea societăţii româneşti, mai cu seamă în prima jumătate a veacului al XX-lea.
Karl Storck (1826-1887) a fost primul profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte înfiinţată în 1876 de Theodor Aman şi Gheorghe Tatarescu. Monumentul “Spătarul Mihail Cantacuzino” este una dintre realizările sale.
Carol Storck (1854-1926), fiul lui Karl Storck, este “autorul a trei dintre alegoriile care decorează Palatul de Justiţie din Bucureşti şi a monumentului “Gen. Dr. Carol Davila”, aflat în faţa Facultăţii de Medicină din Bucureşti.”
Frederic Storck (1872-1942), fiul lui Karl Storck, şi deci, a treia generaţie de sculptori din familia sa, a fost profesor la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti.
Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969), soția sculptorului Frederic Storck –“a fost prima femeie profesor într-o academie de arte, de stat, din Europa. A predat pictura şi artele decorative în Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti.” Casa-muzeu se face remarcată şi prin amplele picturi monumentale realizate de artistă pe pereţii atelierului său, în encaustică.
Casa-muzeu „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck” cuprinde operele de artă ale celor doi creatori, dar şi lucrări ale celorlalţi artişti din familie. Dincolo de acestea descoperim că cei doi au fost şi colecţionari de sculptură medievală, monede antice și icoane.
“În prezent, muzeul funcţionează în baza unui contract de comodat cu fraţii Alvaro şi Alexandru Botez, care au oferit imobilul din Strada Vasile Alecsandri, nr. 16, pentru expunerea şi conservarea colecţiei.”
Sigur, casa-muzeu ar mai avea nevoie de lucrări de restaurare, care ar asigura pe termen lung, buna conservare a imobilului şi a frumoasei sale colecţii.
Roxana Păsculescu