Timpul prezent - Alegeri în România - un test pentru democraţie | PODCAST
11 Iunie 2024, 19:40
La alegerile de duminică, peste 50% dintre alegătorii cu cetățenie română s-au prezentat la urne.
Cum au votat? Ce consecințe a avut comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare? Cum arată harta României după alegerile locale de duminică?
I-am întrebat pe Septimius Pârvu, de la asociaţia ExpertForum, expert în bună guvernare, şi pe Oana-Valentina Suciu, sociolog, conf. la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.
Există destule suspiciuni de fraudă sau de eroare, sunt anchete în curs, ameninţări cu instanţa, solicitări de renumărare a voturilor acolo unde scorul e strâns.
Septimius Pârvu: „În unele comunităţi se întâmplă lucruri mai puţin curate la fiecare tur de scrutin. Pornind de la nereguli în ziua alegerilor, până la procese verbale. Cu riscul de a prelungi un pic procesul, cred că este foarte important ca acolo unde sunt cereri de renumărare a voturilor, cereri pentru care există o bază, renumărarea să fie făcută. E important să mai acordăm câteva ore democraţiei, pentru că s-ar putea ca acele câteva ore să ne ducă la răspunsul corect. (...) Campania pentru locale cred că a mâncat tot spaţiul pentru europarlamentare. Cred că şi ziua alegerilor a reflectat acest lucru, în sensul în care foarte multe dintre nereguli sunt legate de locale. E clar că a fost o bătălie pentru locale.”
Peste 50% dintre alegătorii cu cetățenie română s-au prezentat duminică la urne pentru alegeri locale și europarlamentare. Cum citiţi această cifră?
Oana-Valentina Suciu: „O citesc oarecum în cheie pozitivă. Ne aşteptam la o prezenţă la urne mai scăzută. Cifra este asemănătoare cu cea de la precedentele alegeri pentru Parlamentul European, cele din 2019. Ca să nuanţăm un pic, depinde şi unde a fost prezenţa mai mare la vot, în ce zone ale ţării, pe ce grupe de vârstă...E bine, se putea şi mai bine, dar ne încadrăm în media europeană.”
11 iunie 2024, ora 18.00
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin
Citește și: Timpul prezent - Populiști, extremiști, eurosceptici: cum arată viitorul Parlament European?