Texte şi pretexte: Everest, triumful suprem. Invitată: alpinista Maria Dănilă
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu.
08 Iunie 2024, 07:00
„Sînt foarte mulţi cei cărora trebuie să le mulţumesc, lui Dumnezeu, pentru că m-am întors cu bine, părinţilor care stau cu sufletul la gură mereu, rudelor, sponsorilor, organizatorilor de la Imagine Nepal şi şerpaşului meu Lakpa Sonam, prietenilor atît de numeroşi care mi-au transmis un gînd bun şi s-au rugat pentru mine, antrenorilor, comunităţii de la fitness şi de la căţărat. Multumiri speciale lui Teofil Vlad, care mă ajută mereu cu sfaturi, mă încurajează şi este o inspiraţie pentru mine în materie de alpinism, şi lui Flavius Adrian, care m-a ajutat încă de la început în transformarea mea de la sala de fitness, fără de care nu ar fi fost posibil să ajung atît de sus. ” (Maria Dănilă)
Ediţia de sîmbătă, 8 iunie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, o are ca invitată specială pe Maria Dănilă, o tînără IT-istă de 35 de ani din Constanţa care iubeşte muntele şi alpinismul, făcînd din acestea două marea pasiune a vieţii sale. Maria a cucerit vîrfurile Mont-Blanc, Elbrus, Aconcagua, Annapurna şi, recent, pe 12 mai, Everestul, fiind practic la a doua tentativă pe Zeiţa Mamă a Zăpezilor, după ce în urmă cu cîţiva ani a trebuit să abandoneze la cîteva sute de metri de culme din pricina stării generale de slăbiciune indusă de infectarea cu Covid-19. Maria visează să realizeze Seven Summits, iar din acest punct de vedere Everestul era testul suprem. Înainte de plecarea în Himalaya din aprilie anul curent, Maria a fost prezentă în emisiunea Texte şi pretexte, cînd ne-a povestit despre pregătirile şi proiectele sale, promiţînd că va reveni după victorie pentru a relua naraţiunea întregii aventuri himalayene. Şi iat-o pe Maria Dănilă că se ţine de cuvînt.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne vorbeşte despre două ilustre personalităţi, Sfîntul Anton de Padova şi voievodul Ioan Vodă cel Viteaz.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei literaturii universale: la 8 iunie 1903 se năştea la Bruxelles Marguerite Cleenewerk de Crayencour, o imensă scriitoare franceză, nominalizată la Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1965 şi laureată a unor importante distincţii literare, precum Premiul Fémina, Marele Premiu Naţional pentru Literatură, Premiul Academiei Franceze, Premiul Erasmus. Aceasta devine prima femeie membră a Academiei Franceze, eveniment petrecut în 1980. Capodopera ei este romanul istoric Memoriile lui Hadrian, o autobiografie fictivă a acestui mare împărat roman, personalitate cu gîndire filosofică structurată, îndrăgostit de cultura helenică. Iată şi alte titluri importante din bibliografia autoarei noastre: Piatra filosofală, Povestiri orientale, Mishima sau viziunea vidului, Amintiri pioase etc.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu analizează abandonul liderului mondial, Novak Djokovici, în sferturile de finală ale Roland Garrosului.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, monologul Cu ce? interpretat de Constantin Tănase-Cărăbuş.