Texte şi pretexte - Două noi proiecte himalayene, Ama Dablam şi Makalu. Invitat: alpinistul şi ghidul montan Gabriel Băicuş
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Valentin Protopopescu.
21 Septembrie 2024, 08:00
„Pentru mine, ascensiunile himalayene reprezintă provocarea maximă. Acolo sus, la altitudine, simţi cum corpul primeşte pecetea rezistenţei sau a slăbiciunii. Mai mult decît alpinismul clasic, alpinismul de altitudine te implică total, deoarece el presupune o excelentă condiţie fizică, capacitatea de a te adapta la aerul rarefiat, stăpînirea unor elemente de tehnică a escaladei pe stîncă şi ghiaţă şi, nu în ultimul rînd, provocarea de a-ţi stăpîni frustrările şi durerea fizică.” (Gabriel Băicuş)
În ediţia de sîmbătă, 21 septembrie 2024, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să dezbatem cu invitatul nostru, tînărul alpinist şi ghid montan, Gabriel Băicuş, pe seama apropiatei şi dublei sale aventuri himalayene. Născut în România, la Nehoiu, Gabi trăieşte astăzi atît în Spania, cît şi în România. El colaborează îndeaproape cu mai mulţi ghizi sherpa din Himalaya. Pasiunea pentru munte şi-o cultivă cu religiozitate, se antrenează asiduu şi iată că rezultatele nu au întîrziat să apară (Everest şi Lhotse). În prezent, Gabi se pregăteşte pentru o dublă expediţie în îndepărtata Asie, în această toamnă urmînd să escaladeze coordonînd un grup de alpinişti vîrful Ama Dablam (6812 metri) aflat în regiunea gheţerului Khumbu, iar în primăvara anului viitor va ataca solo şi fără aport de oxigen cel de-al cincilea optmiar al planetei, periculosul vîrf Makalu (8485 metri). Dialogul cu domnia sa ne va edifica cu privire la dificultăţile şi specificul celor două ture din Himalaya.
Răzvan Dolea, la rubrica Tema zilei la trei minute post meridian, ne invită la un dialog despre Norvegia, istoria şi specificul naţional al acesteia.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei literaturii: în 1937 apare pentru prima oară romanul Hobbitul. Carte prevestitoare, cu valenţe profetice sau dimpotrivă, un roman pentru copii ori o nuvelă extinsă din estetica genului fantasy, Hobbitul a fost considerat preambulul trilogiei romaneşti Stăpînul inelelor. Lingvist de marcă şi specialist în literatura şi limba anglo-saxonă, poet şi prozator, autorul nostru a predat la Oxford, a luptat în Primul război mondial şi notorietatea şi-a căpătat-o tîrziu, în perioada interbelică, deşi eboşa Hobbitului a schiţat-o în tranşeele primei conflagraţii planetare. În paginile sale întîlnim hiperbolizată o permanentă confruntare între bine şi rău, între malefic şi speranţă. Teoria artistului britanic este că şi fiinţele cele mai mărunte sînt capabile de fapte extraordinare.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu discută despre Jocurile olimpice de la Paris, ediţia 2024.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Murături interpretată de Sanda Toma şi Marin Moraru.