Daniel Şandru: „Am adus nişte clarificări cu referire la modul în care trebuie înţelese foarte clar conceptele de dizidenţă, respectiv de opoziţie. Demonstrăm cu argumente competente că Gheorghe Ursu a fost un dizident”
03 Noiembrie 2023, 20:29
Cale extraordinară de atac în dosarul de achitare definitivă a torţionarilor lui Gheorghe Ursu. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat pe 1 noiembrie o cerere de revizuire a hotărârii de achitare definitivă a inculpaţilor trimişi în judecată în dosarul Gheorghe Ursu. Se cere rejudecarea şi condamnarea lor pentru săvârşirea infracţiunilor de tratamente neomenoase. Parchetul menţionează că, în vederea documentării imparţiale a realităţilor regimului comunist, a primit, pe lângă documente noi din partea CNSAS, şi sprijinul ştiinţific al Academiei Române, prin intermediul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, precum şi al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de agenţie guvernamentală specializată în investigarea crimelor comunismului.
Daniel Şandru, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, invitat la GPS Cultural:
„În documentul pe care noi l-am înaintat Parchetului, le-am adus în atenţie maniera în care funcţiona securitatea după 1965. Şi aici aş sublinia că e important să înţelegem că represiunea a reprezentat o constantă a regimului comunist pe tot parcursul existenţei sale. Nu a existat o Securitate rea în vremea lui Dej şi o Securitate bună în vremea lui Ceauşescu. (...) Dimpotrivă, formele, metodele şi instituţiile de represiune au cunoscut schimbări pe parcursul diverselor faze ale regimului comunist, însă represiunea a rămas componenta de bază a puterii totalitarismului comunist în perioada ‘48 – ’89”.
Realizatoare: Luana Pleşea