Cristian Tudor Popescu: “Sentimentul inutilității existenței sub dictatură e acut, sub orice dictatură, nu numai sub cea a lui Ceaușescu”
03 Iulie 2019, 10:51
Seria de interviuri biografice "Ascultă vocile de azi" ni-l aduce în prim plan pe scriitorul și jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Înainte de Revoluţie nu a lucrat în presă nici o zi. Era inginer aspirant la gloria literară. După 1990 a devenit unul dintre cei mai cunoscuți gazetari de la noi: Cristian Tudor Popescu. Pe scurt, CTP. Nostalgia literaturii l-a bântuit dintotdeauna. Chiar dacă, după ‘90, a dat ficțiunea pe gazetărie. Acum, după aproape 30 de ani de presă, s-ar întoarce la literatură. Nu e sigur, însă, că literatura l-ar mai primi.
“Nu cred în ideea asta de perenitate absolută a operei de artă. Nu. Homer nu mai spune mare lucru în clipa de față cititorilor de astăzi.”
În presa anilor '90, a învățat să scrie astfel încât să fie înțeles de publicul larg, adaptându-se de la o literatură de nișă la un public de masă.
“Întotdeauna, când scriu un articol, am în față categoriile de cititori, mă gândesc la reacțiile lor, mă gândesc cum vor înțelege ceea ce scriu.”
Pentru a afla mai multe detalii despre viața și cariera sa, despre nostalgia pentru literatură, despre conflictul cultural dintre ingineri și filologi sau despre evoluția sa personală și profesională, precum și observațiile sale asupra societății românești contemporane, vă invităm să ascultați interviul acordat de Cristian Tudor Popescu Ancăi Mateescu.