Știința 360 - 5 octombrie 2022 - Premiul Nobel pentru chimie pe anul 2022 - pentru ”chimia click și chimia bioortogonală”
05 Octombrie 2022, 16:41
Carolyn R. Bertozzi, Universitatea Stanford, California, SUA, Morten Meldal, Universitatea Copenhaga, Danemarca și K. Barry Sharpless, Scripps Research, La Jolla, California, SUA sunt cei trei cercetători care primesc și împart, în mod egal, premiul Nobel pentru chimie de anul acesta, pentru ”dezvoltarea chimiei click și a chimiei bioortogonale”, se menționează în comunicatul de presă al Academiei Regale de Științe a Suediei (https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2022/press-release/).
Un ”lego” chimic, după cum scrie BBC (https://www.bbc.com/news/science-environment-63121338).
Dr.Florin Oancea, Director Științific al Institutului Național de Cercetare -Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, explică, la Știința 360, ce sunt chimia click și chimia bioortogonală și de ce sunt importante cercetările laureate anul acesta cu premiul Nobel pentru chimie.
Știința 360 - 4 octombrie 2022 - Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2022 -recompensează cercetări care au pus bazele calculului cuantic
https://www.nobelprize.org/prizes/physics/
Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger sunt cei trei fizicieni care împart egal cele 10 milioane de coroane suedeze ale Premiului Nobel pentru fizică pe anul 2022 acordat, conform motivației Comitetului Nobel pentru fizică al Academiei Regale Suedeze de Știință, ”pentru experimente cu fotoni entanglați (corelați cuantic), care au stabilit, astfel, o violare a inegalităților Bell și au deschis calea calculului cuantic” (https://www.nobelprize.org/prizes/physics/2022/press-release/)
Fizicanul Cristian Presură explică, la Știința 360, importanța cercetărilor laureate.
Știința 360 - 4 octombrie 2022 - Premiul Nobel pentru medicină sau fiziologie pe anul 2022 - pentru descoperiri ce privesc genomul populațiilor hominide extincte și evoluție umană (https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/)
Iar suedezul Svante Pääbo
(https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2022/paabo/facts/) este unicul laureat, anul acesta, al acestui premiu.
La Știința 360, dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed (www.ino-med.ro) explică importanța și implicațiile cercetărilor laureate.