Singurul festival din Europa de Est care cartografiază filmul de dans are loc în România
13 August 2024, 00:27
Între 5 și 8 septembrie, în București, va avea loc singurul festival internațional de film de dans din estul Europei la acest moment: Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF). Pe parcursul a patru zile, în 10 locații, vor avea loc peste 30 de evenimente prin care publicul din România o să (re)descopere filmul de dans.
Festivalul va aduce publicului bucureștean filme de dans de lungmetraj și scurtmetraj în premieră, expoziții VR, performance-uri, tururi ghidate și ateliere dedicate. Tema acestei ediții este Mapping Bodies, care pornește de la o „cartografierie vitală pentru a înțelege unde suntem mai exact și încotro ne îndreptăm. O hartă a corpului. A map of the body”, ne spune Carmen Coțofană, noul director artistic al festivalului.
Anul acesta este unul aniversar pentru BIDFF și își propune să sărbătorească cele 10 ediții prin evenimente speciale, care vor avea loc în multiple locații din București.
Programul este structurat pe cinci secțiuni, iar cea mai importantă dintre acestea este BIDFF Films, care cuprinde patru lungmetraje în premieră, ce forează în sensibilitatea și complexitatea experienței umane și care provoacă sub o formă sau alta, normele societății.
O altă componentă importantă BIDFF Films este Competiția Internațională de Scurtmetraje, în care cele mai bune scurtmetraje din lume, cu și despre dans, concurează pentru premiile festivalului. Organizatorii au menționat că s-au înscris peste 200 de lucrări și că procesul de selecție a fost dificil, ceea ce înseamnă că și alegerea câștigătorilor de către juriu o să fie pe măsură. Proiecțiile se vor desfășura la Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme - Cinema and More, Roaba de Cultură, Teatrul MASCA, Apollo 111 și Cinema Muzeul Țăranului.
BIDFF VR este o secțiune dedicată noilor forme de media care se intersectează cu arta și tehnologia. Pe parcursul celor patru zile de festival, va avea loc o expoziție VR la @SAC/Malmaison, care reunește lucrări semnate de artiști prezenți la festivaluri renumite precum Cannes Film Festival și Venice Film Festival. Expoziția propune o călătorie interactivă printre diversele straturi ale realității, de la povești cosmice sau șamanice, până la cele inspirate din viața reală.
În BIDFF Expand, coregrafa Lucie Eidenbenz își prezintă pentru prima dată în România, performance-ul LES VAGUES, inspirat de romanul-poem „The Waves" al Virginiei Woolf. Acesta va avea loc la Centrul Național al Dansului București, în ultima zi festivalului. Publicul mai este invitat și la spectacolul lectură, ce explorează rădăcinile istorice, sociale și culturale ale identității de gen: Cronici Cosmice: Corp și Mitologia Genului realizat de echipa artistică formată din ADAM/ Ada Mușat, Andre Rădulescu, Andrei Dudău, Andy Andreea, Aron Madon, Ioana Chițu, Ion Cotenescu/ cote.ggml, Oana Micu, Paula Dunker, RAJ.
Tot la CNDB, dansatoarea și coregrafa Andreea Nova o să coordoneze un eveniment special, în parteneriat cu arhiva CNDB, dedicat personalității și activității Adinei Cezar. Secțiunea înglobează și ateliere dedicate celor din domeniul dansului/ cinematografiei precum un laborator de video-dans, susținut de regizorul și coregraful francez Fu LE; un atelier de dans condus de Lucie Eidenbenz și un masterclass de producție VR coordonat de artiștii Ioana Mischie și Marius Hodea.
BIDFF Exchange înseamnă „Dans, cinema, intersecții, juxtapuneri”, un forum în cadrul căruia vor discuta despre situația actuală a filmului de dans în Europa, Samuel Retortillo (ES), Lucia Carolina De Rienzo (IT), Sarah Moller (DE), Jessie Keenan (NI), moderat de Simona Deaconescu (RO). Evenimentul va avea loc la Modul Cărturești și este susținut de ICR Madrid, ICR Roma, Institutul Italian la București, ICR Berlin, ICR Londra.
Ultima secțiune, însă nu cea din urmă, este BIDFF Community. În zilele de 5 și 6 septembrie, sunt organizate două tururi ghidate deschise publicului larg, coordonate de dansatoarea și coregrafa, Andreea Novac. Împreună cu participanții se vor lăsa purtați pe urmele pașilor coregrafei Adina Cezar, prin locurile din București care au marcat parcursul său coregrafic. De asemenea, vor avea loc și câteva evenimente cu circuit închis. Atât lucrările VR din expoziție, cât și o selecție de filme de dans curatoriate special sub denumirea de „Dans pe film pentru vârsta a patra” se vor prezenta rezidenților Centrului Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”. Copiii aflați în grija Asociației Ferentari vor participa la un atelier de dans condus de coregrafa Catrinel Catană la Good Mood Dance Studio și vor face un tur la expoziția VR de la SAC/Malmaison.
Toate detaliile și programul complet al festivalului vor fi comunicate în curând pe bidff.ro, cât și pe paginile de Facebook și Instagram ale evenimentului.