Numele diavolului în teatru este plictiseala | PODCAST
11 Decembrie 2023, 13:29
„Prima dată l-am montat la Cluj cu minunații actori maghiari și spre supriza mea, și a tuturor, acest spectacol nu a fost nici selecționat pentru Festivalul Național de Teatru, nici nominalizat pentru premiile UNITER, deci ambele comisii l-au trecut cu vederea, complet indiferente, ceea ce, cumva, este minunat pentru publicul bucureștean, pentru că astfel îl va vedea pentru prima oară la Teatrul Bulandra.
Nu e ceea ce te aștepți să fie Oedip. Abia la final înțelegi că de fapt chiar asta este. E un fel de thriller, un fel de roman polițist. E un fel de teatru polițist.” - Andrei Șerban
Un interviu de Raluca Rădulescu.
Teatrul Bulandra anunță pe 15, 16, 17, 20 și 21 decembrie 2023, premiera spectacolului OEDIP de Robert Icke după Sofocle.
Un spectacol de Andrei Șerban, cu Vlad Zamfirescu (Oedip), Cerasela Iosifescu (Iocasta), Andi Vasluianu (Creon), Manuela Ciucur (Merope), Ana Ioana Macaria (Tiresias), Asrian Ciobanu (Corin), Lucian Ifrim (Șoferul), Andrada Corlat/ Ilinca Neacșu/ Teodora Crișan (Antigona/Lycas), Matei Constantin / Tiberius Zavelea (Eteocle), Radu Ștefan Bănică / Eduard Chimac (Polinike) Regizor asociat: Daniela Dima Scenografie: Carmencita Brojboiu Traducere: Irina Velcescu Video proiecție: Radu Daniel Lighting design: Cristi Niculescu Lumini: Florin Manu Sound design: Andrei Amariei Asistent regie: Matei Constantin Sufleur: Mădălina Ignat Regie tehnică: Alina Manu și Mihaela Oance
Andrei Șerban revine la Teatrul Bulandra din București pentru a șaptea oară, montând Oedip de Robert Icke după Sofocle, text pe care l-a montat în 2022 la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, cu titlul Oedipus și despre care spune că este o montare a vremurilor noastre, în care miturile antice se transformă în breaking news.
Tragedia lui Sofocle este reinterpretată de regizorul și dramaturgul britanic Robert Icke, într-o versiune proaspătă și modernă, care păstrează temele esențiale: cunoașterea de sine, adevăr, vină, destin, liber arbitru și aroganța de a crede că știm tot și de a promite ce nu știm, aduse în contextul oamenilor de azi, care se cred noii zei ai secolului XXI.
În spectacolul regizat de Andrei Șerban, Oedip este un politician cu ambiții de putere, care așteaptă rezultatele alegerilor, decisive pentru cariera și familia lui. Dar și pentru țară, de votul crucial atârnând soarta unei întregi națiuni. Însă, prin tensiunea iscată de drame de familie, scandaluri mediatice și măști care cad, presiunea crește și emoțiile se amplifică.
Spectacolul se derulează într-un ritm amețitor, cu viteza unui accident care stă să se întâmple, cu intrigi, strategii și răsturnări de situație, care țin toată lumea în suspans de la un capăt la altul. Cea mai mare enigmă de dezlegat rămâne cea veche de milenii: oare ne-am născut inocenți sau vinovați? Cine suntem cu adevărat? În ce măsură înțelegem și acceptăm destinul? Și mai presus de orice, acest Oedip e o mare și imposibilă poveste de dragoste.