„Mari pictori din Muzeul Prado” - Proiecții de filme documentare de artă
Sala Auditorium, Muzeul Național de Artă al României. 15 decembrie 2023 – 23 februarie 2024
15 Decembrie 2023, 09:10
Institutul Cervantes din București și Muzeul Național de Artă al României invită publicul bucureștean la seria de proiecții de filme documentare de artă reunite sub titlul Mari pictori din Muzeul Prado, despre importanți artiști spanioli sau în conexiune cu Spania, care însoțește expoziția de fotografie „Deceniul prodigios. Constituția vie“ de Benito Román, deschisă în perioada 15 decembrie 2023 – 25 februarie 2024, la parterul Sălii Auditorium (Str. Știrbei Vodă nr. 1). Documentarele sunt produse de Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH), în colaborare cu instituții prestigioase precum Muzeul Prado, Auckland Project sau Fundația El Greco.
Cele patru documentare, „El Greco, pictorul invizibilului“ (52 min., r. Miguel Ángel Trujillo), „Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi“ (72 min., r. Arantxa Aguirre), „Rubens, spectacolul vieții“ (50 min., r. Miguel Ángel Trujillo), „Patinir, invenția peisajului“ (50 min., Miguel Ángel Trujillo), compun un program coerent și interesant pentru toate categoriile de public, fiind atractive atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg. Acestea au fost incluse în programul muzeelor, universităților, festivalurilor internaționale de cel mai înalt nivel, precum Muzeul Luvru (Paris), National Gallery of Art (Washington), Muzeul Prado (Madrid), Muzeul Thyssen-Bornemisza (Madrid), Festivalul Internațional de Film de la Valladolid.
Accesul la proiecții se face pe baza biletului de intrare în expoziție, în valoare de 20 lei. Documentarele vor putea fi vizionate în limba spaniolă, cu subtitrare în engleză și română, după următorul program:
- Vineri, 15 decembrie 2023, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“
Documentarul reprezintă o călătorie fascinantă în spațiu și timp: din Creta natală, unde a pictat mici icoane, până în perioada când a locuit la Toledo, reședința sa definitivă, unde a realizat picturi gigantice în biserici și mănăstiri, sau la Veneția și Roma, unde arta sa a fost influențată de maeștrii Renașterii Italiene.
- Vineri, 12 ianuarie 2024, ora 19:00: „Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi“
Documentarul prezintă seria de treisprezece tablouri Iacob și celor doisprezece fii ai săi, pictate de Francisco de Zurbarán în Sevilla în jurul anului 1640, probabil pentru Lumea Nouă.
- Vineri, 19 ianuarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieții“
Rubens a fost un artist cu un talent deosebit, dar și un mare învățat și un diplomat dedicat, în contextul perioadei de criză în care a trăit, opera sa a confirmat valorile unei lumi care a dispărut treptat prin magia pensulei și prin forța a poveștilor spuse.
- Vineri, 26 ianuarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenția peisajului“
Acest documentar abordează enigma unui pictor a cărui biografie este puțin cunoscută și care, la începutul secolului XVI, a revoluționat întreaga piață a artei și însuși conceptul de pictură.
- Vineri, 2 februarie 2024, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului“
- Vineri, 9 februarie 2024, ora 19:00: „Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi“
- Vineri, 16 februarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vieții“
- Vineri, 23 februarie 2024, ora 19:00: „Patinir, invenția peisajului“