Demeter András Istvan: “Suntem, clar, în fața unui caz de manipulare”

02 Aprilie 2025, 18:45
Într-un peisaj cultural tot mai divizat, teatrul rămâne un spațiu de dialog, dar și de polemici aprinse. Într-un interviu acordat Ancăi Mateescu, pentru emisiunea GPS Cultural, Demeter András Istvan, a vorbit despre scandalul generat în jurul spectacolului Proorocul Ilie, regizat de Botond Nagy, la Teatrul Național I.L. Caragiale din București. Dezbaterea a căpătat dimensiuni neașteptate, iar discuțiile s-au extins dincolo de scena artistică, ajungând în zona socială și religioasă. Ministrul Culturii, Natalia Intotero, l-a delegat pe secretarul de stat Demeter Andras Istvan să se ocupe de “soluționarea nefericitului incident de la Teatrul Național”.
Spectacolul în cauză a fost acuzat că ar conține elemente ofensatoare, iar reacțiile din spațiul public nu au întârziat să apară. Totuși, potrivit lui Demeter András , scandalul a fost amplificat artificial și a avut un parcurs ciudat.
“Suntem, clar, în fața unui caz de manipulare, pentru că, așa cum am discutat și cu actorii Teatrului Național și cu personalul artistic al Teatrului Național în cursul zilei de ieri, toată lumea vede cu ochiul liber că, pe de o parte, a trecut mai bine de o lună de la premieră și de la primele reprezentații și, la momentul izbucnirii scandalului, trecuseră, deja, peste cinci zile de la ultima reprezentație până când au apărut primele imagini. Toată lumea vede și știe că aceste lucruri se întâmplă cu un scop.”
Mai mult, Biserica Ortodoxă Română, despre care s-a spus că ar fi criticat vehement spectacolul, nu a avut o reacție de condamnare.
“Biserica Ortodoxă Română nu a catalogat spectacolul ca fiind o blasfemie. (…) Întregul scandal în care ne aflăm, este, de fapt, generat artificial, tocmai din neînțelegerea corectă și interpretarea, poate vădit eronată, a unor elemente din spectacol, ceea ce a condus la smintirea milioanelor de oameni prin intermediul rețelelor de socializare.”
Un alt punct de vedere oferit de Demeter András este legat de contextul mai larg în care a apărut această controversă. El subliniază că trăim într-o societate mult mai divizată decât în urmă cu un deceniu.
“Hai să ne uităm un pic în stânga sau în dreapta. Sunt soroșiști și antisoroșiști, trumpiști și antitrumpiști, putiniști și antiputiniști. Și am putea continua această enumerare până la infinit. Lumea este mult mai polarizată. (…) În acest context a avut loc premiera acestui spectacol și este oarecum firesc ca, așa cum și societatea este divizată, și acest spectacol să polarizeze lumea.”