Disco Regret, un exercițiu de nostalgie la Teatrul Metropolis
09 Octombrie 2023, 15:50
Sâmbătă, 14 octombrie, și duminică, 15 octombrie 2023, ora 19:30, la Teatrul Metropolis, are loc premiera oficială a spectacolului Disco Regret de Doru Vatavului, pus în scenă de Irisz Kovacs. Spectacolul se va juca la Sala Mică și este a doua producție a stagiunii 2023-2024.
Disco Regret este un exercițiu de nostalgie, o schițare tandră a unor istorii personale rătăcite în trecut, o privire retrospectivă asupra felului în care relațiile se maturizează și se transformă. Construit ca o incursiune intimă în anii ’90, spectacolul trasează o paralelă între acum și atunci, între modalități diferite de a înfățișa trecutul, între dragostea tânără și iubirea adultă, între regrete și proiecții.
„Poate cel mai uimitor lucru în piesa lui Doru Vatavului este capacitatea de a activa empatia cititorului și a-l pune în situația de a-și imagina proprii părinți drept tineri pierduți, drept oameni care fac greșeli – nu din prostie, nu din răutate, ci pentru că au fost nevoiți să ia o decizie. Pentru că nu au făurit istoria, ci au îndurat-o. Am pornit lucrul la spectacol încercând să săpăm un tunel între două generații, între două feluri de a gândi despre iubire și devotament. De-a lungul acțiunii dramatice, Mama și Tata sunt umanizați și redevin Luminița și Alin, le putem vedea ambițiile și visele juxtapuse realității actuale: o monotonie care rezultă din anii lungi de căsnicie, muncă și creșterea copilului.” – Irisz Kovacs, regizoarea spectacolului
Plecând de la povestea lui Toni, un regizor divorțat, deprimat și falit, care este nevoit să se întoarcă acasă, în orașul mic în care a copilărit, spectacolul documentează o fracțiune din viața părinților săi în tinerețe. Toni se hotărăște să facă un film de familie, prin intermediul căruia speră să (re)creeze și să pătrundă în interiorul căsniciei longevive și aparent funcționale a celor pe care până atunci i-a privit doar ca pe Mama și Tata. Toni încearcă să-și răspundă astfel la întrebări legate de eșecul propriei relații: ce face o căsnicie să dureze, cum se transformă idealurile în regrete sau ce înseamnă a iubi.