Călin Alexa: Fizica are avantajul că pe măsură ce avansezi în cunoaștere descoperi că sunt lucruri mult mai interesante pe care nu le-ai anticipat

10 Aprilie 2025, 19:20
Iar viitorul accelerator, Future Circular Collider, FCC (https://fcc.web.cern.ch/), pentru realizarea căruia a fost dat publicității ”Studiul de fezabilitate”, tocmai asta va face: va împinge mult înainte frontierele fizicii și. implicit, ale cunoașterii.
Acest studiu de fezabilitate a fost solicitat în momentul în care a fost actualizată Strategia Europeană în domeniul Fizicii Fundamentale. Elaborarea sa a început în anul 2020 și este documentul care a argumentează nu doar obiectivele și necesitățile științifice dar și beneficiile si costurile socio-economice ale construirii viitorului accelerator.
La elaborarea studiului de fezabilitate au contribuit 150 de institute din 30 de țări și s-au elaborat peste 100 de scenarii posibile, în urma cărora s-a stabilit că viitorul accelerator va avea o circumferință de 90,7 km și va fi construit la o adâncime medie de 200 de m (CERN releases plans for the 'most extraordinary instrument ever built' – Physics World).
”Concluziile din 2020 au sugerat efectuarea acestui studiu de fezabilitate” spune Călin Alexa, dr. fiz la IFIN-HH și reprezentantul României în colaborarea ATLAS de la CERN
”Avansul în cunoaștere este apanajul oamenilor de știință. Și fiind vorba de fizică fundamentală, aici vorbim despre componentele materiei și a interacțiilor fundamentale dintre ele Deci e un lucru care explică cum funcționează universul astăzi
(...)
Prin măsurătorile de precizie care vor fi făcute în prima etapă vrem să descoperim dacă (...) între predicțiile teoretice și măsurătorile experimentale apare o discrepanță. (...)
Fizica în sine este un domeniu dinamic (...). Dacă te duci la altă energie, se schimbă fizica. (...)Există însă și niște limitări. Prima limită pe care o avem este experimentală: acest model teoretic pe care îl folosim noi astăzi, modelul standard, nu poate să acomodeze masă pentru neutrini (..) Atunci e clar că trebuie să mergem mai departe în experimente, ca să vedem ce e dincolo de aceste concepte (...) Nimeni nu poate să spună că o să ajungi la o contradicție. Da, poate să fie o contradicție. Dar deocamdată, tot ce am măsurat până acum este cu precizie foarte mare”.