LUMEA FRAȚILOR TATE: patru ani de investigație în manosferă /Jamie Tahsin şi Matt Shea
Traducere din limba engleză de Horia Ghibuţiu. Prefață de Luiza Vasiliu și Victor Ilie
10 Aprilie 2025, 20:46
Cartea scrisă de jurnaliștii britanici Jamie Tahsin şi Matt Shea, LUMEA FRAȚILOR TATE. Patru ani de investigație în manosferă, a apărut la ZYX Books, în traducerea din limba engleză de Horia Ghibuțiu, cu o prefață semnată de Luiza Vasiliu și Victor Ilie.
Despre munca de investigaţie desfăşurată de jurnaliştii Jamie Tahsin şi Matt Shea, autorii cărţii, dar şi de Luiza Vasiliu şi Victor Ilie, despre concluziile acestor investigaţii au vorbit la GPS Cultural Irina Cerchia, ZYX books, editor coordonator al volumului şi Victor Ilie, jurnalist independent (prefaţa).
”Este un subiect extrem de actual, care afectează direct tinerele generații și mi se pare important să ne informăm cât mai bine pentru a putea preveni eventualele situații mai puțin fericite. În al doilea rând, este un studiu jurnalistic făcut ca la carte, este incredibil ce au reușit Matt și Jamie să facă. Vezi pas cu pas cum se dezvăluie ceva ce înainte nici nu se bănuia. Până de curând, cel puțin în România, nu foloseam cuvântul manosferă. Se vorbea foarte puțin despre masculinitatea toxică. Acum, toate se regăsesc în carte și înțelegem extrem de bine care este impactul lor asupra noastră, a tuturor. Nu poți să spui că doar generațiile tinere au fost afectate. Ei au părinți, bunici, suntem toți conectați și e important să nu pierdem legătura cu cei tineri. Ar trebui să putem înțelege fenomenul pe care îl reprezintă Andrew Tate, ca astfel să ne apropiem de adolescenți”. (Irina Cerchia)
„Am petrecut vreo jumătate de an uitându-ne în buzunarele lor și pe internetul lor. Ce pot să spun e că vorbim despre mai multe persoane. Andrew Tate are o viață offline și un produs de marketing pe care îl livrează urmăritorilor lui. În online se comportă ca un lider de cult, ceea ce și este. El a construit un cult înainte de orice. Iar de partea cealaltă, dincolo de internet și de ideea de masculinitate toxică pe care ne-o livrează despre cum femeia trebuie bătută și trebuie traficată online și offline, el nu e altceva decât un interlop. Am descoperit în documentarea noastră cum e asociat cu cele mai periculoase grupări de crimă organizată din România”. (Victor Ilie, jurnalist independent)
”Cazul Tate e ca o caracatiță cu multe brațe: scam‑uri, spălare de bani, exploatare, trafic, dar și celebritate pompată cu steroizi. De ce ar citi cineva o carte întreagă despre asta? În primul rând, pentru că e o demascare minuțioasă a împăratului, care, surpriză, e gol. Gol și cu mai multe dosare penale. Apoi, pentru că e important să știm cum o să arate o mare parte din următoarea generație de tineri, crescuți după chipul și asemănarea lui Tate, convinși că esența masculinității e violența, iar dovada supremă, forța fizică și colecția de femei și mașini. Pentru că reconstituie poveștile teribile ale victimelor cu multă grijă, respectându‑le demnitatea. În fine, pentru că e scrisă, culmea, cu mult umor și autoironie, ca un jurnal de călătorie pe urmele unui coșmar din ce în ce mai real”. (Luiza Vasiliu şi Victor Ilie)
”Manosfera e un termen general ce definește diversele comunități online, site‑uri și bloguri care tratează diferite subiecte „pentru bărbați”, în primul rând, sexul și relațiile. Aceste grupuri sunt distincte și promovează opinii diferite, dar la baza tuturor pare să se afle o convingere comună, fundamentală, că lumea e manipulată în „moduri nefirești” pentru a le face viața mai ușoară femeilor, în detrimentul bărbaților”.