Vasile Marineanu: „Ce face diferența între a fi rezilient ca individ și a fi rezilient ca o comunitate, mai ales în fața unor (...) dezastre sau catastrofe, este tocmai această încredere în instituțiile statului”
19 Noiembrie 2024, 16:36
La București a avut loc primul eveniment dedicat stimulării rezilienței și gestionării traumei colective, „Dezvoltarea rezilienței colective, asistarea psihologică și protocoalele aplicate în situații de criză”, organizat de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei, ISTT (15-16 noiembrie 2024, https://www.istt.ro/).
Invitat - Vasile Marineanu, Dr. în psihologie, Psiholog clinician și psihoterapeut, Președintele Asociației de Psihologie Militară, Președintele Comisiei de Psihologie Aplicată în domeniul Securității Naționale, Profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității București și Reprezentant național în Comitetul EFPA - European Federation of Psychologists’ Associations - pentru Psihologie în caz de dezastre, crize și traume.
În mod paradoxal, oamenii tind să creadă că atunci când vorbim de reziliența unei comunități sau a unei națiuni, aceasta reprezintă cumva suma rezilienței individuale pe care fiecare dintre noi o are, a capacității fiecăruia dintre noi de a se adapta la o adversitate.
În realitate, lucrurile nu stau așa. Adică, sigur, contează și reziliența individuală, însă ceea ce face diferența între a fi rezilient ca individ și a fi rezilient ca și comunitate în fața unor evenimente, mai ales legate de dezastre sau de catastrofe (...) este tocmai această încredere în instituțiile statului, pentru că reprezintă un factor protectiv.
Reprezintă totodată un factor de identificare cu comunitatea din care provenim. Deci este o formă a identității personale,(...) oamenii simt și această nevoie de autorealizare, să se facă utili. Adică sentimentul ăsta de ființă umană respectată este nu doar din a primi ajutor, ci și din a oferi ajutor celorlalți.
Pe larg, în interviul de mai jos.